Felmérés az internet-penetrációról a költségvetési szférában

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 15. 08:13
A magyarországi költségvetési szférában a legmagasabb, 90 százalék feletti az internet-penetráció az általános központi közigazgatási intézményeknél, a felsőfokú és középfokú oktatási intézményeknél, valamint a fekvőbeteg-ellátást végző kórházaknál - derül ki a BellResearch és a Think Consulting által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I. című kiadványból.
A jelentés szerint a legelmaradottabbak közé, 50 százalék alatti ellátottsággal az alapfokú oktatási intézmények, a szociális, járóbeteg-ellátást végző és egyéb egészségügyi intézmények tartoznak. Az elemzők szerint az internet-penetráció a legszorosabb kapcsolatot az intézmények méretével mutatja, a foglalkoztatottak számával egyenes arányban nő: míg a 100 főnél nagyobb intézmények 90 százalék feletti penetrációval jellemezhetők, a 10 főnél kisebb szervezeteknek csak kétötöde kapcsolódik a világhálóra. A jelentés szerint a költségvetési szférában a legmagasabb, 94 százalékos internet-penetrációval a minisztériumok, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, az egészségbiztosítási pénztárak és az APEH igazgatóságok jellemezhetők.

Az általános önkormányzati közigazgatás intézményei, a megyei, a települési, a kisebbségi és az egyéb önkormányzatok, a tudományos intézetek, az üzleti élet szabályozását végző intézmények, az állami vagy önkormányzati közpénzekből gazdálkodó, sporttal, kultúrával és szórakozással foglalkozó szervezetek a központi államigazgatási intézményeknél lényegesen alacsonyabb, de relatívan még mindig magas, 60-70 százalékos internet-penetrációs szinttel jellemezhetők - áll a jelentésben.

Az oktatási szférában a felsőfokú oktatást végző intézmények mindegyike rendelkezik internet-hozzáféréssel, de a Sulinet programnak köszönhetően tízből kilenc középfokú tanintézményben is biztosan található internet. A jelentésből kiderül, hogy a középfokú oktatásban mindössze néhány szakiskola nem fér hozzá a világhálóhoz. Az alapfokú oktatási intézmények esetében pedig csak minden második tud az internethez csatlakozni.

Az egészségügyi szférában a fekvőbeteg-ellátást végző intézmények 91 százaléka rendelkezik internettel, amelyet elsősorban az orvosok külföldi társintézményekkel, oktatási intézményekkel, tudományos laboratóriumokkal és könyvtárakkal való kapcsolattartása indokol. A járóbeteg-ellátást végző intézményeknek azonban mindössze egyharmada rendelkezik internet-kapcsolattal, vagyis még igen távolinak tűnik a számítógépen keresztüli bejelentkezés lehetősége a rendelésekre - vélik az elemzők.

A jelentés szerint a legalacsonyabb penetrációs mutatóval a szociális ellátás intézményei jellemezhetők, hiszen egyrészt a tevékenység jellege miatt általában itt van a legkisebb szükség a világháló elérésére, másrészt ez a költségvetési ágazat forráshiányos leginkább.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50