A Vivendi Universal eladja a Canal Plus Technologiest

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 26. 06:54
A Vivendi Universalnél szerdán bejelentették, hogy 190 millió euróért eladják a 89 százalékos Canal Plus Technoligies-részesedésüket a Thomson Multimedia elektronikai gyártónak. Az ügylet felügyeleti jóváhagyásra vár.
A Canal Plus Technologies tévés jeloldókhoz gyárt alkatrészeket, veszteségesen. A most eladott részesedés közvetlenül a Vivendi Universalhoz tartozó Canal Plus tévécsatornáé volt. A Thomson Multimedának eddig 3,2 százaléka volt a Canal Plus Technologiesben, amelyben a japán Sonynak és spanyol Sogecablenek ugyancsak 3,2-3,2 százaléka van, az amerikai Sun Microsystems programgyártónak pedig 1,4 százaléka.

A Vivendi Universal, a nagyságra második médiacsoport a világon, ezzel tovább halad nemrég meghirdetett programjával, hogy tisztán média- és távközlési vállalkozássá karcsúsítsa önmagát, és közben csökkentse 35 milliárd eurós adósságát. Ugyancsak szerdán, délután, a Vivendi Universalnél meghirdetik az új vállalati stratégiát és a következő két év 10 milliárd eurós részesedés-eladási tervének újabb részleteit. Augusztusban 5 milliárd euró értékű részesedések értékesítését ígérték kilenc hónap alatt.

Erősen tartják magukat Párizsban a piaci híresztelések, hogy a Vivendi Universal még a másfél éves tilalmi időszak lejárta előtt elkezd eladni a 40,8 százalékos Vivendi Environnement-részesedéséből is. Az értékesítési tilalmat júniusban mondták ki, de azzal, hogy lejárat előtt is el lehet adni a vízügyi és környezetvédelmi cégből magánügylet keretében, ha a vevő is vállalja, hogy másdél éven belül nem adja tovább a szerzeményét.

A százötven éves Compagnie Générale des Eaux vízügyi vállalatot keresztelték át 1998-ban Vivendire, és belőle nőtt ki a média- és távközlési csoport, amelynek most már csak kisebbségi tulajdona az eredeti, meglehetősen gyengélkedő cég, a Vivendi Environnement, amely eközben a legnagyobb vállalat a világon a szakmájában. A csoport nettó adósságából 14,8 milliárd euró a Vivendi Environnement tartozása volt az első félév végén. December végén 14,3 milliárd euró volt az adóssága. A Vivendi Universal könyveibe teljesen beemelt vízügyi cég 213 millió eurós tiszta nyereséget jelentett az első félévről, 23 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 275 milliónál. Egyszeri tételek nélkül 39 százalékkal, 216 millió euróra nőtt a tiszta haszna 157 millióról. A működési eredménye (EBIT) 5,2 százalékkal, 1,02 milliárd euróra nőtt a tavalyi első félévi 967 millióról. Egész évre a tavalyi 2,01 milliárd eurónál nagyobb működési profitot ígértek.

A Vivendi Universal a múlt héten hárommilliárd eurós középtávú hitelt kapott tizenegy banktól, egyebek között annak az egymilliárdos kölcsönnek a kiváltására amely júliusban átsegítette a csoportot a csődveszélyen. Elemzők szerint az új hitel fél évre juttatja lélegzethez a médiaóriást: most módja lesz kialakítani új stratégiáját.

A Vivendi Universal június óta sürgős eladásokkal is próbál kilábalni a fenyegető adósságválságból. Augusztus végén megállapodott a L'Express és a L'expansion című francia hetilapok eladásában a Socpresse kiadónak, 300 millió euróért. Ezzel a Vivendi megszabadult fogyasztói sajtórészlegétől is, miután idén korábban már eladta szaklapjait kockázatitőke-befektetőknek. A kiadói vagyon értékesítése része a Vivendi programjának, hogy két éven belül 10 milliárd eurót kasszíroz nem alaptevékenységek eladásából. Most a következő az amerikai Houghton Mifflin oktatási kiadó az eladandó vagyontárgyak sorában - ezt a Vivendi tavaly vásárolta. Lapértesülések szerint eddig nyolc ajánlat érkezett a Houghton Mifflin könyvkiadóra, amelyet az elemzők a jelenlegi tőzsdei helyzetben 1,5-1,8 milliárd euróra értékelnek.

Augusztus végén jelentették azt is, hogy a brit Vodafone kivásárolta a Vivendi Universalt a kettejük közös internetportál-vállalkozásából, a Vizzaviból. A Vodafone-nak, a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának és a Vivendinek 50-50 százaléka volt a Vizzaviban. A Vodafone 142,7 millió eurót fizet a szorongató pénzhiánnyal küzdő Vivendinek a részesedésért, és ezt a piac nagyra értékelte, miután addig szinte értéktelennek tartották a mobiltelefonok, személyi és kéziszámítógépek számára tartalmat kínáló Vizzavit.

A Vivendi az utóbbi években nagy felvásárlásokkal - köztük a legnagyobbal, a kanadai Seagramhez tartozott amerikai, hollywoodi Universal stúdió- és filmjogvállalkozás megszerzésével - mérhetetlenül felduzzadt és eladósodott, majd az általános világgazdasági lassulás, a hirdetési bevételek visszaesése, a távközlési piac lejtmenete derékba kapta a nehezen küzdő konglomerátumot. A részvény visszaesett - most körülbelül 80 százalékkal olcsóbb, mint az év elején, habár az augusztusi mélypont óta közel 30 százalékkal javult -, a részvényesek fellázadtak, Jean-Marie Messier-nek, a "birodalomépítő" előző vezérigazgatónak távoznia kellett. Augusztus elején a Vivendi Universal 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett az első félévről, és utána a Standard and Poor's és a Moody's hitelminősítő mélyen spekulatív fokozatúra rontotta a társaság hitelbesorolását.

Szerda délelőtt a Vivendi Universal 12,35 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 3,17 százalékkal drágább a keddi, 11,97 eurós zárónál. A keddi eredményével 9,39 százalékkal olcsóbb volt, mint egy hete, 7,92 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapja, 79,92 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 76,01 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. Idén eddig 64,40 és 8,62 euró között változott az ára, ez volt a két szélső értéke ötvenkét héten belül is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50