Érdekes változások várható a CNET News.com oldalain

Zsadányi Pál, 2002. október 23. 10:09
Mint Janice Chen, a világháló közismert és népszerű CNET News.com online portál hírlevelének a főszerkesztője a legutóbbi levelében eldicsekedett, milyen jelentős változtatásokon dolgoznak a CNET News.com szolgáltatásait nyújtó szerver szoftver támogatásában, valamint adattartalmában és adatkezelésében. Mindez a rohamosan közeledő ünnepi vásárlási szezon látogatóinak a minden eddiginél jobb kiszolgálását célozza, de az újdonságok beüzemelése még a jövő évre is átnyúlhat.
A főportál egyelőre még alig változott, mint a mellékelt képen látható. A hálószem bugyraiban azonban hamarosan meglepő újdonságokra bukkanhat majd a gyanútlan szörföző. A technológia rohamos fejlődésével egyre nehezebb választani a piacon fölbukkanó termékek közül, akár az árakat, akár a műszaki paramétereket, akár a külcsínt tekintjük. Különösen, mivel már a világ legeldugottabb zugaiban gyártott termékek adatlapjain is ISO minőségbiztosítási adatokat találhatunk. A piacokon hektikusan változó árak hatásait szinte képtelenség követni a végfelhasználó szintjén. A bevezetés alatti változások éppen e problémákban igyekeznek segíteni a CNET hálószemét látogató szörfölőknek.

Az egyik legfontosabb paraméterként az ember a minőségre kíváncsi. Ennek a kielégítésére szolgál majd a ValueWatch szolgáltatás, amely a CNET, korábban már megszokott, igen megbízható termékrecenzióinak a színvonalát javítja tovább azzal, hogy egy beugró ablakban azonnal látható a listában felsorolt termék minősítése, mint azt a mellékelt ábra mutatja. Ez nem valami alapvetően új technika, de a hasznossága nyilvánvaló. Rendkívül meg tudja gyorsítani a megfelelő termék kiválasztását. A jó működés hátterében az áll, hogy a CNET piacelemzői napi kétszeri gyakorisággal ellenőrzik a szerver adatbázisaiban található ár és más termékadatokat. Erre még egy profi továbbforgalmazó cég sem képes, nemhogy a végfelhasználó. A ValueWatch részletes elemzései termékek azonnali összehasonlítását is lehetővé teszi. Egy ValueWatch ablakot mutat a mellékelt illusztráció.

A következő érdekesség a termék ’fizimiskájának’ a közvetlen megtekinthetősége a listában. Ugyancsak beugró ablakban. A szerver adatbázisaiban egy-egy termékleíráshoz ugyanis manapság képek özönét tárolják (például több látószögből), amiből olykor egyet sem mutathat be egy tömörített lista. Ezek most ugyancsak könnyen hozzáférhetővé válnak. A lista további mezőinél is elérhetők lehetnek részletesebb ValueWatch elemzések.

További újdonság, hogy a vonatkozó hírekbe, háttér-információkba is bele-bele olvashatunk. Ezek közt Amerikában komoly segítség az is, hogy melyik nagyobb kereskedésekben, áruházi láncokban kapható a termék. Ezt napi gyakorisággal frissítik az adatbázisokban. Természetesen az e-kereskedelmi és e-banki lehetőségek folytán akár a megrendelés azonnal le is bonyolítható. [A megrendelés és fizetés még csak-csak rendben van. A kiszállítás után kapott termékkel viszont, Murphy szerint biztosan, lehetnek problémák. Azonban a visszárúzás helyzete még mindig siralmas, holott már a múlt évi ünnepi vásárlási szezonban is jó sajtótéma volt. Falra-borsó falra, nem ragad az arra???? - Ha viszont valaki ebben a témában tudna valami korszakalkotót teremteni, az - ahogy a gyökereimnél, az Alföldön mondanák, - lehet, hogy megfogná az Isten lábát.]

A CNET ötlete lényegében alaptechnológiákat használ. Azért adtam közre, hátha a hazai webmesterek is tanulhatnak belőle valamit, hisz megvalósításuk lényegében csak szorgalom kérdése. Karácsonyi szezonig pedig van még egy kis idő is. Egyébként Janice kíváncsi a látogatók véleményére, és változtatási javaslatokat is szívesen vesz, netán tapasztalatcserére is kapható. A beharangozó oldalon található egy bemutató menüpont is.

Kulcsszavak: CNet onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50