Áprilisban indul Spanyolországban az i-mode

Kollár Csaba, 2002. november 26. 16:42
A spanyol mobilszolgáltató, a Telefonica Moviles közleménye szerint 2003 április 1-én elindítják Spanyolországban az i-mode technológián alapuló mobil internetes szolgáltatásokat.
A Cinco Dias spanyol lap értesülései szerint a Telefonica három japán gyártó - a NEC, a Panasonic és a Mitsubishi - készülékeit kívánja saját i-mode rendszerének használatához igénybe venni. A spanyol szolgáltató a bevezetést megelőző hónapokban több száz fogyasztóval köt "előszerződést" az új szolgáltatásra, illetve kidolgozza és megvalósítja az NTT DoCoMo-val kötött megállapodást gyakorlati fejezeteit.

Európában ezidáig a holland szolgáltató, a KPN Mobile leányvállalati révén Németországban, Hollandiában, Belgiumban indította el az i-mode szolgáltatásokat, ugyanakkor egyelőre pesszimistán tekint az új szolgáltatásokra, mivel azokat a tervezettel ellentétben sokkal kevesebben, összesen 142 ezren vették igénybe az elmúlt hat hónapban. A holland cég egyébként előirányzatai szerint az év végén már a 600 ezredik felhasználót szerette volna köszönteni, de jó esetben is maximum csak 200 ezer ügyféllel számolhat.

Elemzők egyelőre nem találnak arra egyértelmű magyarázatot, hogy miért közönyösek az európai fogyasztók az i-mode-dal szemben, amikor Japánban a statisztika szerint több mint 35,2 millió regisztrált felhasználó volt, ami az összes mobiltelefonnal rendelkező fogyasztók 83%-át jelenti.

Mindenesetre - vonja le a következtetést a már idézett Cinco Dias lap - ha Spanyolországban is elindul az i-mode, akkor elvben egy összehangolt, az európai piacot közösen megismerő, több országra kiterjedő piacelemzés segíthet az új szolgáltatások elterjedésében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55