A Vivendi bővíti részét a Cegetelben

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 4. 07:25
A francia Vivendi Universal kedden bejelentette, hogy British Telecomtól (BT) megveszi 4 milliárd euróért a BT 26 százalékát a francia Cegetel távközlési vállalatban. Az ajánlat ugyanakkora, mint korábban a brit Vodafone-é, de a Vivendinek elővételi joga van.
A Vodafone-nál kedden közölték, hogy nem emelik ajánlatukat, és továbbra is együtt akarnak működni a Cegetellel. A Vodafone-nak 15 százaléka van a Cegetelben, és ezt januárig 30 százalékra növeli az amerikai SBC Communications 15 százalékának megvásárlásával.

A világ legnagyobb médiavállalatának elnöke, Jean-René Fourtou azt mondta, hogy a vétel nem módosítja a cég tervét, hogy 2004 végéig 16 milliárd eurót szerez részesedések eladásából. A Vivendi Universal meg akarja erősíteni média- és távközlési profilját. Az eladások révén - melyek között lesz a Vivendi Environnement vízügyi szolgáltató leányvállalat maradék több mint 20 százaléka is - a cégcsoport 2004 végére 8 milliárd euró alá akarja csökkenteni most 19 milliárd eurós adósságát.

A BT részének megszerzésével a Vivendi Universal tulajdoni hányada 70 százalékra nő a Cegetelben a mostani 44 százalékról. Ezzel útját állja, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a brit Vodafone többségre tegyen szert a Cegetelben, pedig úgy első ízben szerezhetett volna többséget egy francia piacon aktív távközlési vállalatban.

A Vivendi Universal már novemberben közelebb került a nagyságra második francia távközlési vállalat, a Cegetel megvédéséhez a brit Vodafone-tól. Az elmúlt nyolc hét alatt eladta amerikai kiadóvállalkozásait, vízügyi leányvállalatából, a Vivendi Environnementból eladta 40,8 százalékos részesedése felét a francia állami villamosműveknek, az EdF-nek és több banknak összesen 1,856 milliárd euróért, majd bankhitelről tárgyalt a tavasz óta részesedéseladásokból összegyűjtött mintegy 5 milliárd eurónyi készpénzének kiegészítésére és részvényre váltható kötvényeket is kibocsátott. Így most a Cegetel-vételárból 2,7 milliárd eurót készpénzzel törleszthet - a többi adósság.

A Vivendi Universal 2004 végéig akarja értékesíteni a Vivendi Environnement maradékát.

A Vivendi Universalnak december 10-ig szól a határidő, hogy elővételi jogával élve ellenajánlatot tegyen a Cegetel British Telecomnál lévő 26 százalékára, illetve az amerikai SBC Communicationsnél lévő további 15 százalékára. Ezekre a részesedésekre októberben a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a brit Vodafone tett ajánlatot 4 milliárd euróval, illetve 2,6 milliárd euróval. A Vivendi Universalnak jelenleg 44 százaléka van a Cegetelben. A Vodafone erre a részre is ajánlatot tett, több mint 6 milliárd euróval. Az SBC részesedésére a Vivendi nem tett ajánlatot, így az - az októberi előzetes megállapodás szerint - a Vodafone-nak jut.

Jobban hozzáférve a Cegetelhez, a Vivendi Universal ráteheti kezét a távközlési cég szabad pénzeire, és így könnyebbedhet a tulajdon adósságfinanszírozási terhe.

Az eredetileg épp a vízügyi szolgáltatóból kinőtt Vivendi az utóbbi években nagy felvásárlásokkal - köztük a legnagyobbal, a kanadai Seagramhez tartozott amerikai, hollywoodi Universal stúdió- és filmjogvállalkozás megszerzésével - mérhetetlenül felduzzadt és eladósodott, majd az általános világgazdasági lassulás, a hirdetési bevételek visszaesése, a távközlési piac lejtmenete derékba kapta a nehezen küzdő konglomerátumot. A részvény visszaesett, a részvényesek fellázadtak, Jean-Marie Messier-nek, az előző vezérigazgatónak a nyáron távoznia kellett. Augusztus elején a Vivendi Universal 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett az első félévről, és a részvény további 30 százalékot zuhant a párizsi értéktőzsdén, miután a Standard and Poor's és a Moody's hitelminősítő mélyen spekulatív fokozatúra rontotta a társaság hitelbesorolását.

A Vivendi Universal kedden 15,60 eurón zárt a párizsi értéktőzsdén, 5,11 százalékkal olcsóbban a hétfői, 16,44 eurós zárónál. Kedden 16,65 eurón nyitott. A keddi eredményével 11,08 százalékkal drágább volt, mint egy hete, 33,66 százalékkal drágább, mint egy hónapja, 51,07 százalékkal olcsóbb, mint hat hónapja, 74,63 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 71,23 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. Idén és ötvenkét héten belül a csúcsa 64,40 euró volt, a mélypontja 8,62 euró.

A Vodafone kedden 1,1925 fonton végzett a londoni értéktőzsdén, 4,5 pennyvel, azaz 3,64 százalékkal olcsóbban, mint hétfőn. Kedden 1,2375 fonton nyitott. Ötvenkét héten belül a csúcsa 1,95 font volt, tavaly december elején, a mélypontja 0,7825 font, idén szeptember végén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05