Tisztázza PDA-jának specifikációját a ViewSonic

Tóth Kristóf, 2002. december 12. 21:44
A ViewSonic a közelmúltban adta ki első PDA kéziszámítógépét. Az eszköz debütálása azonban nem volt zökkenőmentes, mivel a társaság félreérthetően adta meg a készülék memóriájának méretét.
A walnuti (Kalifornia) székhelyű társaság a közelmúltban kiadta első PDA kéziszámítógépét, a V35 Pocket PC-t. A ViewSonic a PDA-t eleinte 64 MByte-os modellként reklámozta, később azonban a felhasználók óriási felháborodására kiderült, hogy a készülék szabad tárterülete csak mintegy 36 MByte.

A félreértés oka, hogy a társaság a készülék teljes tárkapacitását adta meg, amelyből mintegy 27 Mbyte-ot a Microsoft Pocket PC 2002 operációs rendszer, illetve a többi előtelepített szoftver foglal el. "Aki annak hitében vette meg a készüléket, hogy 64 MByte szabad tárterületet kap, visszaviheti készülékét, és visszatérítjük annak árát" - mondta Duane Broznek, a ViewSonic egyik szóvivője.

A társaság igyekszik minél hamarabb lezárni az ügyet, hogy a felhasználókat minél kevesebb kellemetlenség érje. Bár a cég weboldalán továbbra is 64 MByte-osnak tünteti fel a készüléket, egy kiemelt megjegyzés tájékoztatja a látogatókat arról, hogy ebből csak mintegy 36,45 MByte érhető el a felhasználó számára, a többit pedig az operációs rendszer, illetve a kiegészítő alkalmazások foglalják el.

A Pocket PC 2002 operációs rendszer 24 MByte memóriát foglal el, közölte a Microsoft egyik képviselője.

"Az elméleti tárolókapacitás megadása bevett szokás az adattároló eszközök esetében" - mondta Alex Slawsby, az IDC egyik elemzője. "Ez egy teljesen általános gyakorlat. A felhasználókat azonban fel kellene készíteni, hogy mire számíthatnak" - tette hozzá Slawsby.

A szakértő szerint például a Sony Clie NX70V készüléket is 16 MByte-osként hirdeti a gyártó weboldalán, miközben ebből csak 11 MByte használható fel. "Hasonló a helyzet a merevlemezek kapacitásával is" - mondta Slawsby, utalva a valós kilobyte, megabyte, gigabyte és a gyártók által alkalmazott ezer, millió, és milliárd byte mértékegységek közötti eltérésre. "Jelentős különbség azonban, hogy a kéziszámítógépekben minden byte számít, a PC-k pedig óriási tárterülettel rendelkeznek."

Kulcsszavak: ViewSonic +fohir pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36