Megveszik a magyar Vivendit?

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2003. január 7. 21:55
Iparági források szerint az American International Group és a GMT Communications Partners Limited veszi meg Magyarország második legnagyobb telefontársaságát, a Vivendi Telecom Hungaryt. A cégek várhatóan a hét második felében jelentik be hivatalosan az adásvételt.
A Vivendi eredetileg 450 millió dollárt szeretett volna kapni magyar leányvállalatáért, de a hírek szerint a vevő ennél alacsonyabb összeget kínált. Hosszú várakozás úgy néz ki, hogy után végre elkelt a Vivendi Telecom Hungary (VTH). A francia anyacég pénzügyi nehézségei miatt számos érdekeltségét eladja, és az értékesítendő cégek listájára az a magyar leánycég is felkerült, amelynek a fejlesztésére az elmúlt években sokat költött a Vivendi. A vevő az amerikai, elsősorban biztosítási szektorból ismert American International Group (AIG), valamint egy angol távközlési befektetési társaság, a GMT Communications Partners Limited. (Az AIG-nek több magyar leányvállalata is van már, érdekelt a hazai biztosítási és ingatlanpiacon.)

A Vivendi Telecom Hungary a Matáv után Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, piaci részesedése a bekötött fővonalak számát tekintve 12 százalékos. A Vivendin és a Matávon kívül a vezetékes telefonpiacon jelen van még két-két százalékos részesedéssel az Emitel, valamint a Monortel, illetve öt százalékkal a Hungarotel. A VTH-t megvásároló két vállalat igazgatója, Craig Butcher, valamint Timothy S. Green októberben Magyarországon járt, amikor is Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszterrel a lehetséges befektetésekről tárgyaltak. Mint akkor mondták, cégük komolyan érdeklődik a magyarországi távközlési piac iránt, amely befektetői szempontból a látszólagos nehézségek ellenére vonzó a külföldi pénzügyi beruházói köröknek. A Vivendi és a befektetők között hónapok óta folynak a tárgyalások, már az ünnepek előtt sokan arra számítottak, hogy megszületik az egyezség.

A Vivendi Telecom Hungary irányítása alá egy hat megyére kiterjedő helyi közcélú távbeszélő-szolgáltatást nyújtó részleg, a V-fon; egy országos adatátviteli szolgáltatást nyújtó ágazat, a V-com; valamint országos internetszolgáltató, a V-net tartozik. A társaság közel félmillió vezetékestelefon-előfizetőt szolgál ki, és több mint 12 ezer ügyfelet lát el az ország minden pontján üzleti kommunikációs szolgáltatásokkal. A VTH befektetői csoport tagjaként eddig közel 550 millió dollár értékű beruházást hajtott végre Magyarországon, így a vállalatcsoport közel 1250 munkatársat foglalkoztat.

forrás: Népszabadság nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55