Vivendi-eladás - hivatalos tájékoztatás csütörtökön

Megveszik a magyar Vivendit

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 8. 16:49
Két amerikai társaság vásárolja meg a Vivendi Telecom Hungaryt (VTH), bár hivatalosan egyetlen érintett sem adott az ügyletről tájékoztatást az MTI-nek kedden. Az osztrák Erste Bank közleményben tudatta: a Vivendi Telecom Hungary megerősítette, hogy a Vivendi Universal eladta magyarországi vállalatát. A Wall Street Journal Europe közeli forrásra hivatkozva az árat 315 millió euró körülire becsüli.
Az MTI információi szerint az érintett cégek és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) abban állapodtak meg, hogy csütörtöknél hamarabb nem állnak a nyilvánosság elé, s addig hivatalosan semmit sem mondanak a sajtóban elsőként a Népszabadság által közölt adásvételről.

Az MTI értesülése szerint csütörtökön személyesen találkozik Kovács Kálmán, az IHM vezetője a VTH-nak, illetve a cég amerikai vevőinek, az American International Group és a GMT Communications Partners Limited képviselőivel, majd ezt követően tájékoztatják a nyilvánosságot az ügyletről.

Az MTI információi szerint az adásvételről kedd délelőttig a minisztériumot sem tájékoztatták hivatalosan. Ugyanakkor az amerikai vevők másfél hónapja már találkoztak Kovács Kálmánnal, s akkor jelezték, hogy érdeklődnek a Vivendi iránt.

Az osztrák Erste Bank közleményben tudatta kedden: a Vivendi Telecom Hungary megerősítette, hogy a Vivendi Universal eladta magyarországi vállalatát. A bank úgy vélekedett: az eladási ár alighanem elmarad a Vivendi eredeti - 450 millió dolláros - elvárásától, továbbá, hogy kedvezőnek tekintendő, hogy egy beruházói csoport elég vonzónak találja a magyarországi vezetékes telefóniát a befektetéshez. (A Wall Street Journal Europe egy közeli forrásra hivatkozva az árat 315 millió euró körülire becsüli. Az értesülést a Vivendi nem kívánta kommentálni.)

A Vivendi Hungary eladása az Erste Bank szerint is várható volt, s bár az új tulajdonos stratégiai tervei nem ismertek, valószínűleg olyan növekedést biztosító ágazatokra kíván koncentrálni, mint az adatátvitel és az internet, amely jelenleg viszonylag csekély teret foglal el a vállalatnál.

A bank közleménye azt is megállapítja, hogy a hagyományos vezetékes távközlési piac Magyarországon csekély növekedési potenciállal bír. A Vivendinek jelenleg mintegy 500 ezer vezetékes előfizetője van, közülük azonban alig 500 tartozik a legjövedelmezőbb csoportba, a vállalati előfizetők közé. A Matáv, amely elvesztette monopóliumát, az Erste Bank elemzői szerint most bizonyára megpróbálja magához vonzani ezeket az előfizetőket, a Vivendi felvásárlóinak egyik fontos célja viszont a nagy előfizetők megtartása lesz.

Az Erste szerint az új tulajdonosok által a stratégiában végrehajtandó változásokat nehéz előre látni, viszont nem lehet kizárni azt, hogy a vállalat vezetésében változások lesznek. Az Erste Banknál megállapították: nem várható, hogy a Vivendinél bekövetkezett tulajdonosváltás jelentős hatással legyen a magyar távközlési piac versenyhelyzetére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50