Financial Times-beszámoló a Vivendi-eladásról

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 9. 06:55
Szerdán a Financial Times is beszámolt arról, hogy a Vivendi Universal eladja magyarországi leányvállalatát, a Vivendi Telecom Hungaryt az amerikai AIG Global Investment és a brit GMT Communications Partners alapkezelőnek. A cikkíró, Robert Wright szerint a VTH megvásárlóit valószínűleg az a kilátás vonzza, hogy a szocialista vezetésű kormány alatt javulni fognak a szabályozási feltételek a távközlésben. A kormány azt ígérte, hogy jobb feltételeket teremt a piacon uralkodó Matávval versenyző kisebb cégeknek.
A Financial Times a Népszabadság jelentésére hivatkozva megjegyezte, hogy ugyanez a konzorcium érdeklődik a PanTel többségi részesedése iránt is, amely most a holland KPN távközlési cég tulajdonában van. A KPN régebb óta próbálkozik PanTel-részesedése eladásával, és ha létrejönne az ügylet, a magyarországi vállalat erősebb versenytársa lenne a Matávnak - írta a brit ütleti lap.

Egy neve elhallgatását kérő elemző azonban kételyeinek adott hangot a Financial Timesban azzal kapcsolatban, hogy a tulajdonosváltás valóban erősítené-e a Matáv versenytársait a helyi és a nemzetközi távolsági hívások piacán, ahol csak tavaly januárban szűnt meg a legnagyobb magyar szolgáltató monopóliuma.

A kulcskérdés valószínűleg továbbra is az lesz, hogyan alakulnak az összekapcsolási díjak, azok a hatóságilag szabályozott tarifák, amelyeket a szolgáltatók az egymás hálózataihoz való kapcsolódásért számítanak fel. A jelenlegi szabályozás szerint ezek viszonylag előnytelenek az olyan vállalatok számára, mint a Vivendi Telecom Hungary - írta a Financial Times.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55