Az Apple bemutatta eddigi legkisebb mobil számítógépét

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. január 9. 16:22
Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta az eddigi legkisebb mobil számítógépét, a 12"-os aktív-mátrix TFT képernyő köré épített, új PowerBook G4 modellt - mely a pehelykönnyű, de különlegesen erős alumínium-ötvözetből készült háznak köszönhetően alig több mint 2 kg-ot nyom.
Az új, 12"-os PowerBook G4 867 MHz-es PowerPC G4 RISC processzort, NVIDIA grafikus lapkát és tálcanélküli CD-RW/DVD-ROM “Combo˛ meghajtót tartalmaz, a továbbfejlesztett akkumulátor-kezelésnek köszönhetően két feltöltés között mégis akár 5 óra mobil üzemidőt is képes elérni.

Az 1.024*768 képpont felbontást nyújtó, 12"-os TFT képernyővel együtt is, az új PowerBook G4 modell alig 2.5 cm vastag, és alig több, mint 2 kg-ot nyom. Velocity Engine (AltiVec) vektor-aritmetikai egységgel felfegyverzett, 867 MHz-es PowerPC G4 processzort, és 256 MByte DDR RAM tárat tartalmaz; valamint az NVIDIA legújab, GeForce4 440 Go grafikus lapkáját 32 MByte dedikált videó RAM tárral. Alapkiépítésben a 12"-os PowerBook G4 tálca nélküli CD-RW/DVD-ROM “Combo" meghajtót is tartalmaz, mely lehetővé teszi CD lemezek írását és DVD-k olvasását, lejátszását is.

Az új PowerBook G4 széleskörű vezetékes és vezeték-nélküli hálózati csatlakozási lehetőséget kínál. Beépített, IEEE 802.11g szabvány szerinti, 54 Mbps sávszélességet kínáló AirPort Extreme illesztőt és Bluetooth modult tartalmaz, mely utóbbi segítségével mobiltelefonokhoz és tenyérszámítógépekhez képes csatlakozni. Az ingyen letölthető iSync szoftver segítségével például lehetővé válik a telefonkönyvek és címtárak szinkronban tartása az összes ilyen eszköz között.

A minden új PowerBook G4 modellre előre telepített Mac OS X 10.2 “Jaguar" operációs rendszer olyan szolgáltatásokat kínál, mint az alvó üzemmódból történő szupergyors indulás lehetősége, az önműködő hálózati beállítások és a továbbfejlesztett akkumulátor-kezelés, a két feltöltés között elérhető minél hosszabb mobil üzemidő elérése érdekében. Minden PowerBook G4 számítógépre előre telepítve vannak az Apple személyes kreativitást segítő, többszörösen díjnyertes iLife szoftverei is (a digitalizált zenék, és más MP3 állományok rendszerezésére hivatott iTunes 3, a képek kezelését segítő iPhoto 2 valamint a digitális filmek szerkesztésére, vágására és bemutatására szolgáló iMovie 3 és iDVD 3).

Kulcsszavak: notebook Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36