I-mode őrület Európában?

Kollár Csaba, 2003. március 10. 22:15
Egy évvel ezelőtt az európai mobiltelefon-gyártó iparág készenlétben állt, hogy az i-mode őrületre azonnal reagálhasson; a japánok által kitalált vezeték nélküli "internetes csoda" végre úgy néz ki, hónapokon belül Európai nyugati felén is hódíthat, elsősorban a fiatalok körében.
A holland KPN már elindította a szolgáltatást, melynek segítségével három országban az i-mode kompatíbilis telefonokkal zenék és képek egyaránt elérhetők. A Xonio.com hírszolgálat kérdésére az egyik elemző elmondta, hogy "az i-mode gyors, színes, hangokban gazdag, és új, minőségi tartalommal teszi gazdagabbá a fiatalok életét."

Az optimista kezdet ellenére nem minden alakult a KPN elképzelései szerint. Miközben Japánban az NTT DoCoMo i-mode szolgáltatására 30 millióan jelentkeztek, addig az európai piacon mindössze 236.000 fogyasztót regisztráltak 2002 végéig. És ugyan több szakértő elemzésében az i-mode dinamikus fejlődését predesztinálja, az igazi áttörés még várat magára. A Xonio feje Matthias Plica úgy véli, hogy "az i-mode most egy olyan felfújt ballonhoz hasonlít, amelyik bármikor szétdurranhat, hatalmas boomot, őrületet előidézve."

Elemzők egy csoportja rámutat arra, hogy a Siemens és több európai gyártó a március 12-én kezdődő hannoveri CeBIT-en bemutatják i-mode kompatibilis telefonjaikat, ami egyértelművé teszi, hogy akár heteken belül elindulhat a tömeges igény az i-mode-ok iránt. A Matthias Plica által emlegetett boom-ot segítheti, hogy a Vodafone legfrissebb reklámjában bemutatja, hogy a tinédzserek hogyan használhatják a kamerás mobiltelefont, illetve azt, hogy hogyan csinálhatnak kedvet az MMS-el egy partihoz.

Kulcsszavak: KPN mobilszolg I-mode

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55