A Benetton chipekkel ellátott ruhákat dob piacra

Tóth Kristóf, 2003. március 12. 22:10
A világhírű Benetton divatcég olyan high-tech megoldásokat kíván meghonosítani különböző ruhaneműi esetében, melyek segítségével a korábbiaknál sokkal könnyebbé válik a raktárkészletek monitorozása.
Konkrétan arról van szó, hogy a Philips Semiconductor munkatársai kedden bejelentették, hogy a holland székhelyű cég speciális rádiófrekvenciás azonosító (RFID) chipeket kezdett szállítani a Benettonnak, mely divatcég ezen chipeket a raktárkészlet-nyilvántartás könnyebbé tétele érdekében elrejti különböző termékeiben. A ruhákba rejtett parányi chipek képesek az adott ruhaneműk azonosító adatait, méretét, valamint színét eltárolni, majd ezeket az információkat kisugározzák a Benetton raktárkészlet-nyilvántartó rendszere számára. A Benetton állítása szerint az új technológia révén sokkal könnyebb a raktárkészlet folyamatos nyomonkövetése, mint az eddigiekben használatos vonalkódos rendszer esetében.

Kartsen Ottenberg, a Philips Semiconductor alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a különleges rádiófrekvenciás azonosító chipek az új gyártási technológiáknak köszönhetően már olyan parányiak lehetnek, hogy a vásárlókat a legkisebb mértékben sem zavarják, viszont óriási segítséget nyújtanak a divatcégeknek. Ottenberg szerint az ilyen újfajta chipek előnyeit elsősorban a kiskereskedések élvezhetik majd, ugyanis ezen kereskedések esetében kiemelt fontossággal bír a kereslet és a kínálat folyamatos nyomonkövetése, amiben pedig óriási szerepe lehet az RFID chipeknek.

A Philips Semiconductor a várakozások szerint már ebben az évben több mint 15 millió darab i.code nevezetű chipet szállít majd le a Benettonnak. A Benetton az egyik közbenső gyártási fázis keretein belül helyezi el a chipeket a különböző ruhaneműkben, és amennyiben hinni lehet a cégnek, a chipek olyannyira parányiak, hogy a ruhák viselői tudomást sem szereznek arról, hogy tulajdonképpen mit is rejt magában a viseletük. A chipgyártó és a divatcég képviselői is hangsúlyozták, hogy az azonosító chipek csak 1,5 méteres körben fogható jeleket bocsátanak ki magukból, vagyis senkinek sem kell attól félnie, hogy a chipek révén esetleg valakik folyamatosan figyelemmel követnék tartózkodási helyüket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50