Az Informatikai Civil Fórum a távközlésről

Takács Zsolt, 2003. április 23. 09:39
A szélessávú internet elterjedése ugyanolyan fontos, mint az autópályák építése - közölte Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára az Informatikai Civil Fórumon kedden Budapesten.
A politikai államtitkár a civil szervezetekkel történő párbeszéd jegyében a készülő új hírközlési törvény kapcsán elmondta: az IHM egyik legfontosabb célja, hogy a módosuló törvény teljes egészében megfeleljen az európai uniós jognak, emellett folyamatos árcsökkenés menjen végbe a magyar piacon.


Hozzátette: az árcsökkenés nem következik be hirtelen és nem lesz drasztikus, de a cél az, hogy a magyarországi árszínvonal az európai középmezőnynek megfelelő legyen.


Csepeli György leszögezte, az árcsökkenés nem mehet úgy végbe, hogy a szolgáltatások színvonala mérséklődjön.


A politikai államtitkár ezen túlmenően a célok között megemlítette a fogyasztók védelmét a visszaélésekkel szemben, valamint a távközlési szolgáltatók közötti nagyobb verseny kialakulását.


Pataki Dániel, a tárca helyettes államtitkára a fórum résztvevői előtt kifejtette: az Európai Unió alapvetően két ponton kritizálja a jelenlegi hírközlési törvényt. Egyrészt Brüsszel a távközlési szolgáltatók közötti összekapcsolási díjakat túlságosan magasnak tartja: éppen ezért a tárcának az a célja, hogy a vezetékes végződtetésű díjak már viszonylag rövid időn belül az uniós átlagárra mérséklődjenek.


Az unió másik kritikája az egyetemes szolgáltatással kapcsolatban fogalmazódik meg: Brüsszel úgy véli, hogy ezt a szolgáltatást nem csak a szociálisan rászorulók kapják meg, s a konstrukció jórészt a vezetékes szolgáltatások támogatását jelenti más szolgáltatók által.


Pataki Dániel az egyetemes szolgáltatásokkal kapcsolatban elmondta: a minisztérium célja az, hogy bárki számára, bárhol, az előírt minőségi szinten elérhető áron legyen megvásárolható ez a szolgáltatás, ám csak az kapja, aki valóban rászorul. Hozzátette: az új törvény szerint az egyetemes szolgáltatás technológiasemleges lesz, s nem csak vezetékes vonalon, hanem mobiltelefonon keresztül is hozzá lehet jutni.


A helyettes államtitkár elmondta, hogy javítani szeretnék a Hírközlési Felügyelet, illetve a Hírközlési Döntőbizottság működését is oly módon, hogy egyre inkább versenyhatósági szerepet töltsenek be.


A fórumon a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom képviselője elmondta, hogy a kormánynak minden törvényi és hatósági eszköze megvan arra, hogy segítse Magyarországon az internet széles körű elterjedését. A mozgalom egyebek mellett azt szeretné, ha hagyományos telefonvonalon (dial-up) már havi 3000 forintért 100 órát lehetne internetezni, a szélessávú internet árát pedig havi 7500 forintban maximálnák.


A Magyar Teleház Szövetség képviselője felszólalásában elmondta, szeretnék elérni, hogy a szociális támogatás a közösségi hozzáférésre is vonatkozzon, s így a közösségi elérés is kerüljön be az egyetemes szolgáltatási lehetőségek közé.


A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség illetékese úgy vélte, hogy az új hírközlési törvénynek technológia-semlegesnek kell lennie, s kérte, hogy a kábeltelevíziós cégek se maradjanak ki az internetszolgáltatás támogatási rendszeréből. A szövetség illetékese kérte azt is, hogy a kábeltévés cégeknek ne kelljen az egyetemes távközlési alapba befizetniük árbevételük egy százalékát, mivel így ezek a cégek gyakorlatilag most anélkül támogatják a távközlési szolgáltatókat, hogy részesülnének az alap pénzéből.


Csepeli György a hozzászólásokra reagálva közölte: egyetért azzal, hogy technológia-semleges legyen az új szabályozás. Hozzátette: igazságtalan, hogy a szélessávú hozzáférést most nem támogatja az állam, ezért ezen változtatni kívánnak.


Pataki Dániel hozzátette: már dolgoznak a szélessávú internetezés támogatásán, ám egyelőre még nem dőlt el, hogy melyik lesz e tekintetben a legjobb támogatási konstrukció. Közölte: bízik benne, hogy heteken belül napvilágot lát a szélessávú támogatási rendszer.

Kulcsszavak: +legfontosabb

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59