Az Ethernet sebessége két éven belül eléri a 40 Gb/s-ot

Tóth Kristóf, 2003. május 19. 08:09
Az Ethernet hálózatok maximális adatátviteli sebessége két éven belül elérheti a 40 Gbit/s-ot - vélekedik a különböző hálózati megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Cisco Systems egyik vezető munkatársa.
Luca Cafiero, a Cisco Systems egyik fejlesztési részlegének az alelnöke, illetve vezérigazgatója szerint a 40 Gbit/s-os sávszélességet biztosító Ethernet hálózatok kifejlesztése technikai szempontból sokkal könnyebben megoldható, mint például a matematikailag következő logikus lépésnek nevezhető 100 Gbit/s-os hálózatoké. A San Joséban (Kalifornia) székelő Cisco Systems vezetője szerint éppen ezért lényegében semmi akadálya nincs annak, hogy a 40 Gbit/s-os sávszélességű Ethernetből akár már két éven belül valóság legyen.

Az 1973-as születésű Ethernet szabványt a kezdetekben néhány személyi számítógép néhány Mbit/s-os adatátviteli sebességű összekapcsolására használták, az Ethernet nyújtotta maximális sávszélesség az azóta eltelt időkben pedig szépen lassan 10 Mbit/s-ra, 100 Mbit/s-ra, 1 Gbit/s-ra, végül pedig 10 Gbit/s-ra növekedett. Az 1 Gbit/s-os, illetve ennél gyorsabb adatátvitelt biztosító hálózati megoldásokat elsősorban nagy városi hálózatokban használják, a lassabb hálózati elemekkel pedig számtalan felhasználási környezetben találkozhatunk.

Cafiero az Ethernet továbbfejlesztésének lehetőségéről egyébként annak kapcsán beszélt, hogy az Ethernet néhány nap múlva ünnepli kerek harmincadik születésnapját. Cafiero munkatársa, Andy Bechtolsheim, a Cisco Systems Gigabit Systems Business részlegének alelnöke és egyben vezérigazgatója elmondta, hogy véleménye szerint az Ethernet szabvány által biztosított adatátviteli sebesség csak oly módon növelhető hatékonyan, ha közben a költségek nem emelkednek túlzottan nagymértékben. Bechtolsheim szerint az lenne az ideális, ha az újabbnál újabb Ethernet technológiák bevezetésével mindig csökkenne az alapegységnek tekinthető, 1 bit/s-os sávszélességre eső költség.

Cafiero szerint a 40 Gbit/s-os Ethernet technológiákra igen is nagy szükség van, ugyanis manapság már egyre több helyen használnak 10 Gbit/s-os sebességű hálózati megoldásokat, és érzékelhető igény mutatkozik az ennél gyorsabb hálózatok iránt is. Cafiero azt egyébként egyelőre nem kívánta megjósolni, hogy a 100 Gbit/s-os Ethernetből mikor lesz valóság.
Kulcsszavak: Ethernet Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50