Nem mentesülhet az előzetes importadó alól a Hynix

Tóth Kristóf, 2003. május 19. 08:34
Nem jártak eredménnyel azok a tárgyalások, amelyek keretében a dél-koreai kormány megpróbálta felfüggeszteni a Hynix DRAM termékeit sújtó előzetes amerikai importadót.
Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma a közelmúltban 57,53 százalékos importadót rótt ki a dél-koreai Hynix Semiconductor DRAM termékeire, mivel a társaság állítólag tisztességtelen állami támogatást kapott a dél-koreai kormánytól, és ezzel jelentős versenyelőnyt szerzett riválisaival szemben. A lépés az amerikai Micron Technology szerint dollármilliós nagyságrendű kárt okozott a társaságnak.

A dél-koreai kormány azt próbálta elérni, hogy az exportmennyiség szigorú korlátozásáért cserébe az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium helyezze hatályon kívül az előzetes döntést, ameddig a végső határozat megszületik.

A súlyos anyagi gondokkal küszködő Hynix amerikai DRAM exportját gyakorlatilag lehetetlenné teszi a rendkívül magas, 57,53 százalékos importadó, ráadásul a társaság hasonló okokból az Európai Unióba is csak 33 százalékos importadóval szállíthat DRAM chipeket.

Az amerikai kormány képviselői a közelmúltban Párizsban tárgyaltak dél-koreai kollégáikkal a Hynix jövőjéről. Az amerikai kereskedelmi minisztériumban egyelőre nem kívánták kommentálni az ügyet. Annyit azonban tudni, hogy a minisztérium június 12-én hozza meg végleges döntését az importvám ügyében. Ahhoz, hogy a határozat végleges érvényűvé váljon, a Nemzetközi Kereskedelmi Felügyelőbizottság amerikai részlegének (U.S. International Trade Commission) még meg kell állapítania, hogy valóban kár érte-e az amerikai DRAM ipart a Hynix tisztességtelen állami támogatása miatt. Az ITU június 18-án dönt a kérdésben.
Kulcsszavak: Hynix ITU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36