Az ATI is csalt a 3DMark 03 eredményekkel

Tóth Kristóf, 2003. május 28. 10:58
Néhány nappal azután, hogy a 3DMark 03 grafikai tesztprogramot készítő Futuremark csalással vádolta meg a grafikus processzorokat gyártó nVidia-t, a rivális ATI Technologies beismerte, hogy a társaság szintén optimalizálta drivereit a szoftverre.
Az ATI Technologies hivatalosan is beismerte, úgy módosította Catalyst drivereit, hogy a társaság grafikus processzorai a 3DMark 03 tesztprogram futása esetén a képminőség rovására jobb teljesítményt tudjanak elérni. A kanadai központú gyártó a driver következő verziójának megjelenése előtt eltávolítja a kérdéses részt.

A 3DMark 03 tesztprogramot fejlesztő Futuremark a napokban bejelentette, hogy nyolc olyan gyanús jelet talált, amely arra utal, hogy az nVidia csalással próbálta megnövelni az új GeForce 5900 (NV35) grafikus chip teljesítményét a szoftver futása esetén. A sebességteszt-program gyengébb eredményeket mutatott, amikor a társaság szakértői megváltoztatták a futtatható fájl nevét indítás előtt. Ez arra utal, hogy az nVidia a tesztprogramban a képminőség rovására növelte a GeForce FX 5900 teljesítményét.

Az ATI grafikus chipek esetében a Game Test 4 hozott mintegy 8 százalékos teljesítménybeli csökkenést, amennyiben a szakértők a tesztprogramot módosított fájlnévvel indították el, vagyis az optimalizáció nem működött. Ez a módosítás a végső eredményt mintegy 2 százalékkal változtatta meg.

Az ATI Technologies közleménye szerint a mesterségesen feljavított eredmény nem tekinthető csalásnak, mivel szoftveres optimalizáció eredménye. "Az 1,9 százalékos teljesítménynövekedés két DirectX 9 shader optimalizálásából adódik a Game Test 4-ben" - mondta a társaság egyik képviselője. A megjelenítés minősége ettől semmivel nem lett rosszabb, és minden pontosan úgy jelenik meg, ahogy azt a Futuremark programozói akarták, tette hozzá.

A képviselő szerint az ATI azért veszi ki az optimalizációt a Catalyst driverekből, hogy a társaság termékeinek teljesítményét senki ne vonhassa kétségbe.
Kulcsszavak: ATI grafikus kártya jog

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Okoseszközök széles skálájával bővült a Huawei termékportfóliója

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 15:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36