Az Nvidia NV40 kétszer gyorsabb lesz az NV35-nél

Tóth Kristóf, 2003. június 12. 23:38
Az Nvidia az elmúlt hónapban lerántotta a leplet legfrissebb újdonságáról, a korábban NV35 fejlesztési kódnevet viselt GeForce FX 5900-ról, mely ugyan egyelőre még olyan ritka a piacon, mint a fehér holló, már most szinte mindenki a nagy utódról, vagyis az NV40-ről beszél.
Egy magát megnevezni nem kívánó Nvidia munkatárs nemrégiben elismerte, hogy az NV30 kétségkívül óriási bukást és nem kis presztízsveszteséget jelentett a cég számára, azonban utalt arra, hogy az NV35 kedvező fogadtatásra talált, és ez várhatóan nem lesz másképp az NV40 esetében sem.

Az említett Nvidia munkatárs ezenkívül utalt arra, hogy a világ legnagyobb grafikuschip fejlesztő cégeként jegyzett Nvidia a közeljövőben tartani kívánja magát a hathónapos termék-életciklushoz, tehát az NV40 bemutatkozására várhatóan az NV35 debütálását követően mintegy fél évvel kerül majd sor. Akárhogy is vesszük, mindez azt jelenti, hogy az NV40 még az idei esztendőben be fog mutatkozni, az persze már más kérdés, hogy ez a debütálás csak papíron fog megtörténni, vagy esetleg idén már a karácsonyfa alatt találhatjuk majd az NV40 alapú első grafikuskártyákat. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat alkalmazottja ezenkívül hangsúlyozta, hogy az NV40 teljesen új architektúrára fog épülni, és megközelítőleg kétszer nagyobb teljesítménnyel fog rendelkezni, mint az NV35.

Adódik a kérdés, hogy az NV40 hivatalos bejelentésére vajon pontosan mikor kerít majd sort az Nvidia? Nos a legújabb Nvidia grafikus processzor minden valószínűség szerint az idei őszi Comdex szakkiállításon fog bemutatkozni, vagyis pontosan egy évvel később, mint az azóta csúfos és meglehetősen rövid karriert befutott NV30, vagyis a GeForce FX 5800-as termékcsalád. Amennyiben az NV40 az őszi Comdexen már jelen lesz, elképzelhető, hogy decemberben a számítástechnikai kereskedések polcain is fel fognak tűnni az első NV40 alapú videokártyák, azonban erre nem szabad mérget venni, hiszen előfordulhat, hogy az NV40 gyakorlatilag csak 2004 elejétől lesz megvásárolható.

Ismeretes, hogy az Intel várhatóan a jövő év második negyedévében dobja piacra a PCI Express kompatibilis Grantsdale platformot, vagyis az NV40 feltehetőleg már PCI Express támogatással fog rendelkezni, illetve elképzelhető, hogy az Nvidia röviddel az NV40 után kiad majd egy enyhén módosított, immár PCI Express kompatibilis új grafikus megoldást. Mi lehet erre a nagy konkurens ATI válasza? Egyszerű a válasz: az R400.
Kulcsszavak: NVIDIA grafikus kártya

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 20:36

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

FireAlpaca 2.11.19

Az ingyenes grafikai programban bőséges ecsetválasztékkal, jól átlátható menükkel, rétegkezeléssel és további speciális funkciókkal szerkeszthetjük képeinket.

2024. április 26. 17:16

ToDoList 8.3.0.0

Az ingyenes határidőnapló program segít abban, hogy a különböző elvégzendő feladatokat egy helyen nyilvántartsuk, kategorizáljuk, prioritásokat rendeljünk hozzá stb. Megadható a kezdés illetve a befejezés pontos ideje, sőt a megfelelő pillanatban értesítést is kapunk azokról.

2024. április 26. 17:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50