Tíz százalékkal emelkedtek a DRAM árak

Tóth Kristóf, 2003. június 15. 22:27
Szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy véget ért a memóriapiac immár hosszú hónapok óta tartó mozdulatlansága, melynek ékes bizonyítéka, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt héten átlagosan mintegy tíz százalékkal emelkedett a DRAM memóriachipek ára.
Azzal kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy mindez már azt jelenti-e, hogy a memóriagyártók a piac fellendülése miatt végre fellélegezhetnek, vagy valami egészen másról van szó. A pesszimistább elemzők úgy vélekednek, hogy még nem kezdődött el a memóriapiac újbóli megerősödése, ugyanis egyelőre még a világ egyetlen régiójában sem ugrott meg jelentős mértékben a memóriák iránti kereslet, ez pedig a gyártók számára nem túl jó hír.

Az iSuppli piackutató cég munkatársai szerint most még nem lehet megmondani, hogy a memóriapiac mikor fog újra fellendülni, az azonban az ebben a szegmensben érdekelt vállalatok számára mindenképpen jó hír, hogy előrejelzések szerint az idei esztendő második felében várhatóan javulni fognak a személyi számítógépek eladási mutatói, ezzel párhuzamosan pedig értelemszerűen több memória kerül majd forgalomba. Az iSuppli szerint egyébként az elmúlt héten tapasztalt mintegy tíz százalékos DRAM áremelkedés hátterében elsősorban a disztribútor cégek spekulatív piaci tevékenységei állnak, a memóriapiac közeljövőbeli fellendülésében bízó cégek most ugyanis megpróbálják feltölteni raktáraikat az egyelőre még olcsó chipekkel és modulokkal.

Miközben a DRAM piaci áremelkedés az elmúlt héten átlagosan tíz százalékos volt, addig a DDR400-as szabvánnyal kompatibilis SDRAM memóriák ára ugyanezen időszakban nem kevesebb mint 22 százalékkal emelkedett. Mindez oda vezetett, hogy jelenleg egy DDR400-as memóriatermékért már több mint negyven százalékkal többet kell fizetni, mint egy DDR266-os hasonló termékért. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy jelen pillanatban nem ajánlatos DDR400-as memóriákat vásárolni, ugyanis ezen viszonylag új memóriák kihozatali aránya várhatóan rövid időn belül jelentős mértékben javulni fog, ami magával hozza az árcsökkenés lehetőségét.
Kulcsszavak: DRAM memória

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38