Az Nvidia alkalmazottja szerint ATI chip lesz az Xbox 2-ben

Tóth Kristóf, 2003. június 21. 12:09
A közelmúltban elterjedt a hír, miszerint a Microsoft az ATI Technologiest választotta partnerének, mint az Xbox 2 játékkonzol grafikus alrendszerének leendő gyártóját. Az Nvidia egyik alkalmazottja most megerősítette az értesülést.
A jelenlegi Xbox játékkonzol grafikus magját, illetve alaplapi chipkészletét gyártó Nvidia Corp. több, egymástól független hírforrás jelentése szerint is oly mértékben csalódott a Microsofttal kötött üzletben, hogy az Xbox 2 projektben már nem is akar részt venni.

A Microsoft a kereslet növelése érdekében több alkalommal is lecsökkentette az Xbox játékkonzol árát, és veszteségeinek enyhítése érdekében módosította az Nvidiával kötött megállapodását is. A két társaság között komoly feszültség alakult ki, miután a Microsoft alacsonyabb árat harcolt ki az Nvidia által szállított chipkészletekért, és ezzel egy időben a rendelési mennyiséget is jeletősen lecsökkentette.

Az Nvidia egyik névtelenséget kérő, vezető beosztású alkalmazottja most azt állítja, a társaság már nem érdekelt az Xbox 2-ben, és jelenleg az ATI Technologies dolgozik együtt a szoftveróriással. A hírforrás szerint a Microsoft felajánlotta a projektben való részvételt az Nvidiának, de a társaság kedvezőtlen tapasztalata miatt inkább elutasította azt.

Amennyiben valóban az ATI Technologies kapja a megrendelést az Xbox 2 grafikus megoldására, a kanadai székhelyű társaság az Nvidia hibáiból tanulva olyan szerződést köthet a szoftveróriással, amellyel megvédheti magát a hasonló problémáktól. Egyes elemzők szerint elképzelhető egy olyan megállapodás is, amely szerint az ATI csak licencelné az Xbox 2 grafikus alrendszerének technológiáját, a chipek legyártása pedig a Microsoft, illetve a szoftveróriás szerződéses partnereinek a feladata lenne. Az ATI így megkerülhetné a készletezési problémákból, illetve későbbi árcsökkentésekből adódó nehézségeket.
Kulcsszavak: Xbox ATI Microsoft NVIDIA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50