HDB-döntés a Vivendi kontra társszolgáltatók jogvitában

Kovács Attila, 2003. június 24. 13:21
[smallimage 1 left]A HÍF Kommunikációs Igazgatósága június 24-én arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Hírközlési Döntőbizottság kötelezte a Vodafone-t, az Emitel-t, a Westel Rt.-t, a Westel Kft.-t, a Hungarotel-t, a Monortel-t és a Pannon GSM-et, hogy a Vivendi hálózatában a Matávon keresztül igénybe vett végződtetés forgalmi szolgáltatásért a (Vivendi Rt. referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő) díjat fizesse meg a Matáv részére. A díjfizetési kötelezettség a Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatának HDB által történt jóváhagyásának időpontjától, azaz 2002. július 11. napjától érvényes.
A Döntőbizottság kötelezte a Matávot, hogy fizesse meg a Vivendi Rt. részére a saját előfizetői által, a Vivendi hálózatában igénybe vett végződtetés forgalmi szolgáltatás (Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő) díját 2002. július 11-ével kezdődően, továbbá fizesse meg a társszolgáltatók által ilyen jogcímen megfizetett díjakat a Vivendi részére.

A HDB indokolásában kifejtette: (a hálózati szerződésekről szóló 251/2001. Korm. rendelet 25.§(5) bekezdésében foglaltak értelmében) a referencia összekapcsolási ajánlat Döntőbizottság által történő jóváhagyását követően az abban szereplő szolgáltatások kizárólag a referencia ajánlatban szereplő árakon nyújthatók, függetlenül attól, hogy van-e szerződéses kapcsolat a felek között. A Korm. rendelet csak a referencia összekapcsolási ajánlat HDB által történő jóváhagyásának időpontjáig teszi lehetővé, hogy az adott szolgáltatás díjának mértékében a felek megállapodjanak. A referencia ajánlat jóváhagyását követően a végződtetés forgalmi szolgáltatás díja kizárólag a referencia ajánlatban jóváhagyott áron nyújtható és a jogszabály nem ad lehetőséget a rendelkezéstől való eltérése.

A HDB továbbá megállapította, hogy a Matáv megsértette a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény 12.§(3) bekezdésében foglaltakat, amikor 2002. október 1-jét követően más áron nyújtotta a Vivendi hálózatában történő végződtetés forgalmi szolgáltatást a Westel Rt. és Westel Kft. részére, mint a többi társszolgáltatónak. Megsértette továbbá a Matáv a hírközlési szolgáltatók együttműködésére vonatkozó szabályokat akkor, amikor a Vivendi jóváhagyott referencia ajánlatában foglaltak társszolgáltatókkal szemben történő kikényszerítése érdekében nem tett meg minden tőle elvárhatót.
Kulcsszavak: HDB Matáv Vivendi-hu jog

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 3. 20:01

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55