VIA mobil C3 az Intel Centrino ellen

Tóth Kristóf, 2003. július 9. 13:37
A VIA Technologies kedden kiadta a C3 processzor Antaur elnevezésű mobilváltozatát, amellyel a társaság a chipóriás Intel közelmúltban kiadott Centrino termékcsaládjának kíván konkurenciát állítani.
Az Antaur chip valójában nem más, mint az egyébként is igen alacsony fogyasztású asztali C3 processzor kis mértékben módosított változata. A tajvani gyártó már az eredeti, Nehemiah magra épülő C3 processzort is elsősorban azon alkalmazási területekre szánta, ahol az alacsony fogyasztás, a kis hőtermelés, és a hűtőventillátor nélküli működés, és az ebből eredő zajtalan használat lehetősége komoly előnyöket rejthet.

Az Antaur processzorokban található PowerSaver 2.0 technológia a VIA elmondása szerint akár 50 százalékkal is csökkentheti a chip fogyasztását, amely még tovább nyújtja az akkumulátoros készülékek töltések közötti üzemidejét. Ennek ellenére a mobil változat átlagosan éppúgy 11,25 wattot (legfeljebb 15 W) fogyaszt 1 GHz-en, mint az asztali C3 modell. Ez azt sugallja, hogy a Nehemiah magos asztali C3 processzorok szintén tartalmazzák a PowerSaver 2.0-t.

A tajvani VIA az új Antaur processzort elsősorban az ultravékony notebookokba szánja, ahol a lehető legkisebb fogyasztás az elsődleges szempont. Az első mobil C3 chip induló órajele 1 GHz lesz, a másodszintű (L2) cache mérete pedig 64 KBájt. A processzor emellett tartalmazza a PadLock adattitkosítási eljárást, és a hardveres véletlenszám generátort. Az Antaur ismeri az Intel SSE utasításkészlet-bővítését.

Az új chip Ázsiában már nagy mennyiségben is elérhető, Európába és az Egyesült Államokba pedig a negyedik negyedévben jut el.
Kulcsszavak: Via processzor notebook

Notebook/ Táblagép ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09