Új IBM szerver Opteron 246 processzorral

Tóth Kristóf, 2003. július 31. 12:19
Az IBM legújabb eServere, amely egy AMD Opteron processzorokra épülő megoldás, egy, a világ tíz leggyorsabb szuperszámítógépe közé tartózó elosztott rendszerben debütál.
A "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM szerdán jelentette be eServer 325 típusjelzésű szerverét, amely az AMD egy- és kétprocesszoros rendszerekhez szánt Opteron 246 processzorára épül. Az első megrendelést a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Kutatóintézete) adta le a szerverekre. A kutatóintézet 1058 darabot rendelt az eServer 325-ből, és további rendszerekkel kiegészítve egy olyan klasztert fog építeni belőlük biológiai és fizikai kutatások számítógépes támogatásához, amely a világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közé fog tartozni.

Az IBM eServer 325 rendszerek egyenként két darab AMD Opteron 246 64/32 bites processzort tartalmaznak. A hamarosan megjelenő Opteron 246 órajele 2 GHz. A kutatóintézet az 1058 darab eServer 325-ös számítógépet 520 darab Intel gyártmányú, Itanium 2 processzorokra épülő szerverrel fogja összekapcsolni egy olyan Linux alapú klasztert eredményezve, amely több, mint 11 billió műveletet tud majd elvégezni másodpercenként (11 teraflops), közölte az IBM. Az IBM szerint amennyiben a klaszter már ma működne, a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépének számítana.

Bár az új klaszter Itanium 2 processzoros rendszereket is tartalmazni fog, az eServer 325-ös gépek megrendelése azt bizonyítja, hogy a kutatóintézet maximálisan megbízik az AMD Opteron processzoraiban. Néhány nappal ezelőtt a kínai Dawning Information Industry jelentett be egy Opteron szuperszámítógépet, amely 10 teraflops teljesítményre lesz képes, az amerikai Cray Computer pedig a jövő évben adja át a Red Stormot, amely egy Opteron alapú szuperszámítógép lesz kezdetben 40 teraflops, a későbbiekben azonban tovább növekedő teljesítménnyel. A Red Storm ezzel a jelenlegi leggyorsabb NEC Earth Simulatort is megelőzheti a szuperszámítógépek toplistáján.

Bár az AMD Opteron processzorok egyre több szuperszámítógépben kapnak helyet, az IBM az első vezető gyártó, amely saját szervert ad ki a chipekkel. A 2919 dolláros induló árú eServer 325-öt a társaság közleménye szerint bizonyos, jelentős megrendelők konkrét igénye miatt adta ki az IBM.

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59