"Zártcélú" tárgyalások olcsóbban az interneten

forrás Prim Online, 2003. augusztus 14. 12:30
Nem szükséges a drága zártláncú televíziós rendszerek kiépítése a bíróságokon. Az új Büntetőeljárási Törvény, „a tárgyalások zártcélú távközlő hálózat útján" követelményei elvben az interneten keresztül is teljesíthetők.
Egy zárt számítógépes rendszert kell elképzelni, mondja a szakember, amiben természetesen csak a regisztrált felhasználók, illetve helyszínek hívhatják egymást. Az adatok egy központi szerverbe futnának, ami lehetne pl. a bíróság egyik központi épületében, vagy egy erre kijelölt szolgáltatónál. Az adatvédelmi szempontok az első, míg a jobb infrastruktúra és a rendelkezésre álló nagyobb sávszélesség a második lehetőséget kívánja meg, teszi hozzá Laczkó Gábor a hasonló feladatok ellátására képes rendszereket fejlesztő Telindus szakértője.

A központi szerver feladata lenne kérésre az egyes helyszínek összekapcsolása és az események rögzítése. A rögzített kihallgatásokat is ez a gép tárolná és csak az férhetne hozzá, aki illetékes az adott ügyben. Természetesen a rendszer minden eseményt naplózna, hiszen minden beavatkozás visszakövethető kell legyen. A kommunikáció az interneten zajlana, a futó adatok biztonságáról pedig egy VPN hálózat gondoskodna.

Az adatbiztonság kialakításánál az egyik fő szempont, hogy az archívumhoz ne férhessen hozzá illetéktelen. Ezért a tárolt információk lekérdezése csak két személy egyidejű bejelentkezésével volna lehetséges. Vagyis, ha valaki meg akar nézni egy felvételt, akkor egy másik arra jogosult személy közreműködését kell kérnie. A rendszer persze naplózza, hogy melyik két személy mikor és honnan jelentkezett be és melyikük milyen archívumot nézett meg.

A rendszer végpontjain - tehát a bíróságon, rendőrségen, börtönökben, stb. különböző felszereltségű videó munkaállomások lennének. A börtönökben, vagy a rendőrségen elég egy erre kifejlesztett kamerából és egy PC-ből álló rendszer. Ez már alkalmas arra, hogy a kihallgatandó személy leüljön elé, lássa a bírót, hallja a kérdéseket és azonnal válaszolni is tudjon rájuk. A bíróságokon ugyanez a rendszer kiegészül egy kivetítővel, hogy a teremben ülők is jól hallják, illetve lássák, amit a kihallgatott személy mond. Egy- egy ilyen munkaállomás létrehozásának költsége nem több mint 350-400 ezer forint.

Szeretném hangsúlyozni, fejezte be Laczkó, hogy ez egyelőre csak egy elvi megoldás, melynek megvalósításához az érintett szervek együttműködése is szükséges. Érdemes azonban elgondolkodni a felvetésen, hiszen ez a megoldás biztonságosabb és olcsóbb, mint egy zártláncú televíziós hálózat kiépítése.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38