Mérsékelt sikert arattak az eldobható DVD-k

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 14. 22:31

A néhány nap alatt használhatatlanná váló, eldobható DVD-Video lemezek egyelőre nem arattak olyan sikert a piacon, mint azt kifejlesztői korábban várták.
Az Egyesült Államokban a nagy áruházláncok, mint a Wal-Mart Stores, a közelmúltban már megkezdték az előre meghatározott ideig lejátszható DVD lemezek akciós árú forgalmazását. A szakértők szerint egyelőre azonban meglehetősen bizonytalan, hogy a vásárlók hajlandók lesznek-e 7 dollárt fizetni egy olyan DVD-Video lemezért, amelyet csak 48 óráig játszhatnak le, ezután pedig használhatatlanná válik.

Az "önmegsemmisítő" DVD lemezeket a Walt Disney Co. leányvállalataként ismert Buena Vista Home Entertainment fejlesztette ki azzal a céllal, hogy egy egyszerűbb, kényelmesebb alternatívát állítsanak a DVD-tékáknak. Az EZ-D elnevezésű DVD lemezek egy speciális vákuumcsomagolásban kaphatók, amely megvédi a lemezeket a kémiai elven megvalósuló önmegsemmisítéstől. A vásárló a lemez megvétele után bármikor kibonthatja azt, de ezt követően csak 48 órája marad, hogy megnézze a lemezen található filmet, mielőtt a lemezben olyan kémiai folyamatok mennek végbe, amelyek használhatatlanná teszik azt.

A megoldás úgy biztosít lehetőséget az adott film korlátozott számú lejátszására, hogy a lemezt a "kölcsönzés" végén nem kell visszavinni a DVD-kölcsönzőbe. Az elemzők szerint a nagy mennyiségű akciós DVD lemezek, illetve az alternatív megoldások mellett az EZ-D egyelőre nem fog komoly sikert aratni a piacon.

A szakértők szerint az EZ-D legnagyobb riválisai a video-on-demand (videó megrendelésre) szolgáltatások, valamint az olyan műholdas megoldások, amelyek esetében az előfizetők csak a ténylegesen megnézett filmek után fizetnek.

Dennis McAlpine, a McAlpine Associates elemzője úgy véli, az EZ-D inkább csak egy kísérlet a Disney részéről, és nem egy olyan megoldás, amellyel a társaság számottevő bevételt kíván szerezni. Az elemző szerint ez a technológia ugyanakkor lehetőséget ad a kikölcsönzött lemezek késedelmi díjainak problémájára is. McAlpine szerint a kölcsönzők bevételük jelentős részét a magas késedelmi díjakból szerzik, amelyből a kiadók viszont nem részesülnek. Az EZ-D lehetővé teszi a filmstúdiók számára ennek a számukra kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatását.
Kulcsszavak: DVD Disney film

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09