Hely- és energiatakarékos PC-k a Computexen

Széll Zoltán, 2003. szeptember 29. 09:37

A helytakarékos asztali PC-k, valamint a nagy teljesítményű energiatakarékos hordozható PC-k álltak a SARS járvány miatt június helyett szeptember végén megtartott tajvani (Taipei) Compuetx 2003 kiállítás középpontjában.
Itt mutatkozott be először az Advanced Micro Devices Inc. (AMD) 64 bites Athlon 64 processzora (mobil- és asztali változatban), valamint itt voltak láthatók az új processzorokon alapuló első termékek. A vezető tajvani alaplapgyártók – Micro-Star International Co. Ltd. (MSI), az Asustek Computer Inc. és a Gigabyte Technology Co. Ltd. - az Athlon 64 lapkákat támogató alaplapok széles választékát vonultatták fel. Az ismert lapkagyártó, a Via Technologies az Athlon 64 processzorokat támogató lapkakészletet mutatott be. Az Abit Computer bemutatta a K8MAX3 alaplapot, amely a Via KT800 lapkakészletet tartalmazza az Athlon 64 processzorhoz. Az alaplap egy mikrovezérlőt is tartalmaz, amelynek neve uGuru. Az új eszköz növelt rendszerfigyelést biztosít.

A uGuru mikrovezérlőnek négy funkciója van: hardverfigyelés, túllövések figyelése, a BIOS aktualizálása és Black Box.

A Black Box rögzíti a rendszer működésének állapotait egy hardverhiba-esemény esetén. Ha probléma fordul elő, akkor a Black Boxz a PC-rendszerinformációkat e-mailben elküldi az Abit technikai segítséget nyújtó csapatához.

A K8MAX3 alaplap október közepén kerül forgalomba, és 220 dollárért lehet majd megvásárolni. Az Abit a tömeg alaplapokra szerelt uGuru képességeinek kiterjesztését tervezi. Ilyen például a RAID felügyelet. Az Athlon 64 alapú PC-k ebben az évben még csak korlátozott számban lesznek kaphatók. Igazi tömeggyártásuk csak 2004 első felében kezdődik. A PC-gyártók csak 100 000 Athlon 64 lapkát kaptak a negyedik negyedévre.

Az Acer – az egyik legnagyobb PC-s kiállító volt – elnöke, Chen bejelentette, hogy a vállalat Athlon 64 alapú PC-k bevezetését tervezi, de ezek szállítását csak 2004-ben kezdik. Az Acer az első Athlon 64 alapú rendszereket Európában 2004. első negyedévben szállítja. A PC-gyártó az Athlon 64 alapú rendszerek mellett két új hordozható modellt is bemutatott, amelyeket a negyedik negyedévben lehet majd megvásárolni.

Az Aspire 2000 hordozható PC 15,4 hüvelykes, széles TFT LCD képernyőt tartalmaz, a vásárlók választhatnak a különböző DVD-k és a Windows XP vagy a Linux operációs rendszer között. Az Acer a tábla PC sorozatát is felfrissítette. A TravelMate C300 14,1 hüvelykes képernyője forgatható és kihajtható: Ez a jellemző megengedi, hogy a C300-at a hagyományos hordozható PC formából táblaformátumba lehessen átalakítani.

Az Acer Aspire 2000 és a TravelMate C300 az Intel Centrino platformon alapul. Ezek a modellek a negyedik negyedévben lesznek kaphatók 2000 dollár körüli áron.

Az asztali oldalon az Acer az Aspire otthoni PC sor frissítését tervezi. Az új modellek 2004 közepén kerülnek forgalomba, amelyek számos új jellemzővel rendelkeznek. Ilyen például a Microsoft Smart Display technológia, ami két felhasználó hozzáférését teszi lehetővé egyetlen PC-hez egy képernyőről. A szoftver támogatja a videofolyamokat a távoli képernyőhöz 802.11a vagy 802.11g vezeték nélküli hálózaton keresztül.

Az Acer a tervek szerint Smart Display alapú rendszerek két változatát vezeti be. Az egyik modell 12,1 hüvelykes, a másik 17 hüvelykes. A Smart Display modellek árát még nem kalkulálták ki - talán egy második PC árának 80%-a -, de a 12 hüvelykes modell ára valószínűleg 400 dollár körül lesz.

Nemcsak az Acer volt az egyetlen vállalat, amelyik új PC-ket mutatott be a Comptexen. A Mitac International bemutatta a Pentium 4 alapú E8181D széles képernyőjű PC-t, amelyet 17 hüvelykes síkképernyős tv hátuljára szereltek A képernyő széles látószöget biztosít.

A Hush Technologies Ltd. Pentium 4 alapú Hush ATX számítógép részleteit fedte fel. Az új modell zajos ventilátor helyett hűtőcsövet tartalmaz és high-end sztereó komponenseket foglal magába. Az alumíniumház saját maga is segíti a hő hatásos elvezetését. A Hush ATX az Intel és AMD processzorok széles választékával lesz kapható. Induló ára 1204 dollár.

A Computexen több új komponenst is bemutattak. A Nvidia Corporation it fedte fel a kézieszközökhöz és mobiltelefonokhoz fejlesztett első grafikus lapka részleteit. A GeForce 2150 lapka 64 bites 2D grafikus vezérlőt tartalmaz és több mint 70 különféle képernyő-határfelületet támogat (TFT, LCD OLED képernyők) 320x480 képpontfelbontással. A lapka sorozatgyártása a negyedik negyedévben kezdődik.

A Via a Nano-BGA tokba szerelt C3 processzort mutatta be, amelynek sorozatgyártása a negyedik negyedévben indul. A C3 lapka 15x15 mm-es tokban kapható, az 1 GHz-es Nano-BGA C3 a legkisebb PC processzor az iparban, szállítása az év végén kezdődik.

A Nano-BGA C3 processzorhoz új, kisméretű – Nano-ITX – alaplapot fejlesztettek, amelynek mérete 120x120 mm, jelentősen kisebb, mint a ma kapható legkisebb alaplap, a 170x170 mm Micro ITX. A Nano-ITX alaplapok nagyon kis méretű asztali PC-k bevezetését teszik lehetővé, amelyek az év vége előtt jelennek meg a piacon.
Kulcsszavak: Acer lapka alaplap Abit VIA Via ABIT LCD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09