Kína saját videóformátumot szeretne az MPEG4 és H.264 helyett

Tóth Kristóf, 2003. október 5. 12:38

Kína nem kíván jogdíjat fizetni az MPEG-4 és H.264 videótömörítési technológiák alkalmazásáért, és inkább egy saját technológiát szeretne kifejleszteni a videótartalmak tömörítésére.
A lépéssel a kínai kormány mintegy 300 millió-1 milliárd dollár jogdíj kifizetését szeretné elkerülni az elkövetkező tíz év alatt, valamint csökkenteni szeretné az ország külföldi szellemi tulajdontól való függőségét, amely utóbbi kérdés mostanában egyébként egyre határozottabban jelenik meg az ország politikájában.

Kína egy ideje számos fronton igyekszik csökkenteni a külföldi szellemi tulajdontól való függőségét. Ezen erőfeszítés egyik legjelentősebb lépése az a projekt, amelyet a kínai kormány a japán és dél-koreai kormányokkal kíván kidolgozni, és amelynek célja egy Linux alapú, Windows rivális operációs rendszer kifejlesztése az elkövetkező néhány évben. Az ország emellett a jogdíjköteles DVD- és mobiltelefon-technológiáktól is függetleníteni szeretné magát.

Az új, kínai fejlesztésű videótömörítési eljárás alapspecifikációja várhatóan az idei év legvégére készül el, a megoldásra épülő első tömörítőprogram pedig valamikor a jövő év folyamán jelenhet meg.

A technológia piaci megjelenése jelentősen letörheti az MPEG-4 licencdíját, amelyet a technológiát kifejlesztő cégeket tömörítő MPEG LA szövetség a közelmúltban eladott szoftverenként, illetve készülékenként 2,50 dollárban szabott meg. A kínai tervezet szerint az új videó CODEC licencdíja 12 cent lenne.

Az új technológia kifejlesztését a kínai Audio Video Coding Standard (AVS) Workgroup irányítja, amely mintegy 50 egyetemet, kormányszervezetet, és társaságot fog össze a Kínai Tudományos Akadémia felügyelete alatt.
Kulcsszavak: mpeg kormány Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05