Áremelésre készül a Memorex

Tóth Kristóf, 2003. október 22. 09:30

A Memorex a távol-keleti áremelkedésekre és a piacon kialakult hiányra hivatkozva bejelentette, hogy jövő év januárjában mintegy 10-15 százalékkal emelni fogja egyszer írható CD-R, illetve újraírható CD-RW termékeinek árát.
A vállalat munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az áremelkedés hátterében az említett tényezőkön kívül többek közt az újfajta műanyagokra épülő lemezek gyártási költségeinek növekedése, a licencjogdíjak emelkedése, valamint a szállítás drágulása áll. A Memorex ezen újonnan felmerült extra kiadásokat mindeddig magára vállalta, azonban 2004 elejétől nem tehet mást, mint hogy átterheli azokat a vásárlókra.

"Beszállítóink egyre inkább a DVD-lemezekre fókuszálnak, és nem építenek új CD-R, illetve CD-RW gyártóüzemeket, ennek következtében pedig hiány van kialakulóban a piacon. Úgy vélem, hogy e tekintetben a jövő évben sem várhatók pozitív változások" - nyilatkozta Michael Golacinski, a Memorex elnök-vezérigazgatója. Nincs más választásunk, mint hogy megnövekedett kiadásainkat átterheljük a kiskereskedőkre, ily módon pedig áttételesen a vásárlókra, ugyanis csak így tudjuk garantálni a felhasználók által már jól megszokott és elismert első osztályú minőséget - tette hozzá Golacinski.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy manapság komoly veszélyeket rejt magában a kereskedelmi árak hirtelen nagymértékben történő megváltoztatása. Ennek ékes bizonyítéka az Intel, mely tavaly januárban a piacon kialakult hiányra hivatkozva mintegy 40 százalékkal emelte flashmemória termékeinek árát, ezt követően pedig rendkívül gyenge eladási mutatókat regisztrált, ugyanis a vásárlók egyszerűen más, alacsonyabb árakkal operáló gyártók után néztek. Egyelőre kérdéses, hogy a Memorex most bejelentett áremelése milyen reakciókat vált majd ki a piacon, illetve hogy a Memorex példáját más hasonló vállalatok is követik-e majd. Bár a CD-knél jelentősen nagyobb adattároló kapacitással rendelkező DVD-k egyre kelendőbbek a piacon, ahhoz kétség sem férhet, hogy a jó öreg kompakt lemezek néhány évig még biztosan nem fognak kikopni a piacról.
Kulcsszavak: Memorex

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50