Új Iomega adattárolási rendszerek

Tóth Kristóf, 2003. november 13. 09:44
Az Iomega munkatársai bejelentették, hogy a vállalat a jövő év első felében két vadonatúj, mágnes alapú adattárolási megoldással fog előrukkolni, melyek közül az egyiket elsősorban a kis és közepes méretű vállalatok, a másikat pedig a hétköznapi felhasználók számára ajánlják.
Scott Sheehan, az Iomega üzletfejlesztési részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi technológia DCT, vagyis Digital Capture Technology névre hallgat, és hónapokon belül lényegében bárki által elérhető lesz.

Sheehan utalt arra, hogy a DCT technológiájú mágneslemezek körülbelül 2 colos átmérővel rendelkeznek, és külsőre nagyon hasonlítanak a cég korábbi PocketZip, illetve Clik lemezeihez, azonban azoknál jelentősen több adat tárolására képesek. Az első generációs DCT lemezek adattároló kapacitása egyébként nem kevesebb mint 1,5 GB lesz. Összehasonlításképp a PocketZip lemezeken mindössze 100 MB adatot lehet rögzíteni. A DCT lemezek kezelésére képes meghajtók több különböző változatban lesznek megvásárolhatók, így mindenki megtalálhatja majd a számára leginkább megfelelő modellt. Sheehan hangsúlyozta, hogy a DCT technológia várhatóan nem csak a személyi számítógépek, hanem e mellett a fogyasztói elektronikus eszközök piacát is meg fogja hódítani. A hivatalosan a Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) szakkiállításon bemutatkozó DCT meghajtók kezdőára 149 dollár, vagyis mintegy 33 ezer forint lesz, egy-egy DCT lemez pedig 10 dolláros, vagyis valamivel több mint kétezer forintos áron lesz megvásárolható. Az Iomega egyébként azt ígéri, hogy két éven belül már a második generációs, 3 GB-os DCT lemezek is jelen lesznek a kereskedelmi forgalomban.

Az Iomega a vállalati felhasználók számára nem a DCT, hanem az RRD, vagyis Removable Rigid Disk technológiát ajánlja. A 35 GB adattároló kapacitással rendelkező RRD cartridge-ekben a merevlemezekből már jól ismert lemezek és elektromotorok kapnak helyet, míg az őket befogadó meghajtókban lelhetők majd fel az író/olvasófejek, illetve maga az RRD interfész. Az RRD meghajtók, illetve cartridge-ek ára 349 (77 ezer forint), illetve 39 dollár (9 ezer forint) lesz.
Kulcsszavak: Iomega adattárolás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50