Új mobil grafikus processzor az Nvidiától

Tóth Kristóf, 2003. november 19. 10:52
Az Nvidia a napokban Las Vegasban zajló Comdex számítástechnikai kiállítást használta fel arra, hogy bejelentse legfrissebb újdonságát, mely ez esetben nem más, mint egy a high-end kategóriás hordozható számítógépek piacára szánt grafikus processzor, név szerint a GeForce FX Go 5700.
Rob Csongor, az Nvidia mobil fejlesztésekkel foglalkozó részlegének vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az asztali grafikus megoldások piacán domináns szerepet játszó Nvidia a jövőben minden korábbinál nagyobb erőkkel kíván megjelenni a notebookokba szánt grafikus chipek szegmensében, és nem kevés borsot kíván törni a konkurens ATI Technologies orra alá. Csongor elmondta, hogy a hordozható számítógépek piaca rendkívül dinamikusan növekszik és változik is egyben, hiszen például, míg néhány hónappal ezelőtt még egyetlen 17 colos kijelzőjű notebook sem volt forgalomban, addig ma már több gyártó kínálatában is fellelhetők ezen termékek.

Az Nvidia munkatársai elmondták, hogy a most debütált GeForce FX Go 5700 az idei év első negyedévében debütált GeForce FX Go 5600-as grafikus processzorban fellelhető technológiákra épül, azonban számos újdonságot is felvonultat. Utóbbi új megoldások teszik például lehetővé, hogy a GeForce FX Go 5700 adott idő alatt elődjénél háromszor több geometriai számítást hajthasson végre, ami sokkal részletesebb és realisztikusabb grafikus megjelenítést eredményez. Legújabb mobil grafikus processzorunk sokkal szebb háromdimenziós grafikával és fejlett videoszolgáltatásokkal kecsegteti a felhasználókat - nyilatkozta Csongor, majd hozzátette, hogy mind az 5600, mind pedig az 5700 típusjelzésű grafikus megoldás teljes körű DirectX 9 kompatibilitással rendelkezik és programozható. A GeForce FX Go 5700 esetében újdonságnak számít a SmartDimmer, illetve az IntelliSample technológia, melyek közül az előbbi a képernyő fényerejének dinamikus módon történő változtatásával csökkenti a notebookok fogyasztását, az utóbbi pedig a korábbiaknál fejlettebb élsimítást valósít meg. Ugyancsak új technológia az UltraShadow, mely a fények és árnyékok megjelenítése kapcsán kiküszöböli a szükségtelen számítások végrehajtását, ily módon pedig növeli a grafikus teljesítményt.

Habár az Nvidia immár hivatalos formában is bejelentette a GeForce FX Go 5700-at, tudni lehet, hogy az első ilyen grafikus processzorral felvértezett hordozható számítógépek csak a jövő év első negyedévében jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05