Az USA a vezető spammelő - lép a törvényhozás?

Zsadányi Pál, 2003. november 26. 22:16
Mint az e-Security Planet hírlevél legutóbbi száma első helyen hozza, az ENSZ UNCTAD Annual Report 2003-as jelentése alapján, az Egyesült Államok a kéretlen levelek vezető elszenvedője, de egyben a fő forrása is. A hírlevél másik híre szerint a szenátuson most ment át egy spamtiltásról szóló törvény, amit még az év vége előtt aláírhat Bush elnök. A Microsoft is beépít a szoftvereibe spamszűrést, kéretlen beugró ablak tiltást, erősebb távoli belépéskontrollt és más alkalmazót védő eszközöket.

UNCTAD-jelentés

A Jupiter Research szerint a magyarázat hátterében természetesen a pénz áll, hisz a világ legnagyobb piaca Amerika. Míg Nyugat-Európában a hálózatelérési penetráció 42 százalékos (kb. 68 millió háztartással), addig Amerikában ez 66 százalék (kb. 72 millió háztartással). [Nos, azért az abszolút számokat tekintve Európa nem is olyan rosszul áll! - ZSP.] Az online kereskedelemben forgó pénz mértéke jóval szembetűnőbb. Míg az európai kb. 20 Mrd euró, addig az amerikai 52Mmrd USD. [Más kérdés, hogy hol, mire hajítanak ki pénzt a hálón át, netán haszontalanságokra, pénzelcsalásokra stb. - ZSP.]

Az UNCTAD-jelentés, a MessageLabs kutatásaira hivatkozva, nem csak a hálópolgárok zaklatását tekinti figyelemre méltónak, hanem a vállalati veszteségeket is, hisz a munkatársak óriási tömegben "fizetnek elő" spamküldő levelezőlistákra a vállalati levelesládáik címével. Ezt a kutatóintézet világszinten kb. 21 millióra becsli.

Egy másik kutatóhely, a Russel Research, 1200 amerikai megkérdezése alapján, napi 226 kéretlen levélről számol be. Nem csoda, ha a megkérdezettek antispamtörvényért kiáltottak, és támogatnák egy Do Not SPAM nyilvántartás vezetését. Mindössze 19 százalék tartotta hasznosnak.

Az idei esztendő egyébként abban is fordulópontot jelent, hogy a Corvigo becslése szerint a spam már túlnőtte a hasznos levelek számát, a forgalom több mint a fele bitszemét. És még csak az ünnepi szezon előtt vagyunk.

Nos, az UNCTAD-spamstatisztika tömören a következő. A spamforrás terén (százalékok): USA - 58,4; Kína - 5,6; Anglia - 5,2, Brazília - 4,9; Kanada - 4,1; a többi - 21,8. Iparági veszteségek (százalékok): informatikai erőforrások (elpazarolt sávszélesség, lassulás, szolgáltatásmegszakadás stb.) - 44; romló felhasználói hatékonyság - 39, kényszerű helpdesk-használat - 17. Egyébként Brazília újabban a legnagyobb betörő forrás címet is megkapta.

Antispamtörvény a szenátusban

A szenátuson is átment már az a - két szenátor, Ron Wyden és Conrad Burns javasolta - törvény, ami 2004 elejétől korlátozná a spam használatát az amerikaiaknak a világhálón. Ezt Bush elnöknek még az ünnepek előtt alá kell írnia, hogy jövőre érvénybe léphessen.

Bár a törvénytől a spamáradat drasztikus csökkenését várják, a hirdetők továbbra is küldhetnek reklámleveleket a címlistáikra, ha abban szerepel, hogy ez reklámlevél, és hogy lehet leiratkozni a listáról. A végfelhasználók ezért elég szkeptikusak a törvény hatékonysága felől. Egyébként a törvény elsőre nem is ment át, csak egy módosítás után, úgyhogy a szenátus most éppen másodszor szavazott róla. Azért valami történt végre. És egy meglévő törvény módosítása már reménykeltőbb, mint egy új gründolása. Reméljük, az elnöknél nem fúrja meg senki.

A törvény kiróható bírságként akár 2 millió USD-t is megenged. Sőt, szándékosság esetén ennek a háromszorosát, 6 millió USD-t is! Azért ez lehet elrettentő, nemde? Továbbá, a törvény meghatalmazza az FTC-t, az amerikai hírközlési felügyeletet, hogy dolgozzon ki egy Do Not SPAM listát a rádiótelefon-forgalomban küldött reklámlevelek korlátozására.

Wyden szenátor persze tudja a várható reakciót, hogy a tömeges bitszemétforrások majd offshore cégekbe menekülnek. Ezért jobb nemzetközi együttműködést is szorgalmaz.

A kaliforniai antispamtörvény egyébként már régóta él, és erősebben korlátoz, mint a most finisben lévő országos. A levélküldést annak megrendeléséhez (Opt-In) is hozzáköti, nem csak a lemondásának a biztosítását (Opt-Out) írja elő.

MS Windows Server 2003 javítások

A Microsoft számos új szolgáltatás beépítését határozta el a legújabb szervercsaládjába a nemrégiben bejelentett "secure the perimeter" (védjük a kerítésüket!) iniciatívája kapcsán. Továbbfejleszti a Windows XP-ben megjelent, de szerény képességű beépített tűzfalszoftverének a tudását. Javítja a levelezőrendszer szűrési lehetőségeit is. Nem kevésbé fontos lehetőség lesz a netreklámszakma mai leggyilkosabb trükkjének, a beugró ablakoknak a korlátozhatósága. Némely webmenedzser pokoli kínokat tud okozni azoknak a szerencsétleneknek, akik a popup-popdown ablakokkal tűzdelt lapjaikra tévednek, mert képtelenek róla elszabadulni. Gyengébb processzorok esetén csak a gép kikapcsolása segít. A cikkíró erre csak a mérhetetlen pofátlanság jelzőt tudja ráaggatni.

A hirdetők persze lelkesednek érte, mert a tapasztalat szerint a hatékonysága nagyságrendekkel múlja felül a korábbi (szelídebb) reklámfogásokat (szalagcímek, levéllinkek stb.). Viszont alantas piaci trükk a kiszemelt ügyfél letámadása úgy, hogy védekezni se tud. Popgyilkos szoftverek már közforgalomban vannak. A beépítésük az operációs rendszerekbe nyilván sokkal előnyösebb helyzetbe hozza az alkalmazókat. Megjelenése az IE 6.0 SP2-esben várható, 2004 első felében.

A Windows Server 2003 SP1 javítások megjelenését már elhalasztották egyszer, épp a biztonságtechnikai javítások beillesztésének a biztosítása végett. Steve Ballmer MS-főnök most 2004 második felére teszi a megjelenését, amelyben ezek a javítások is benne lesznek. A New Orleansban rendezett fejlesztői világkonferencián egyébként Ballmer általános támadást tartott szükségesnek a világot újabban uraló biztonsági problémák gyökeres megfékezésére. A Microsoft erre az üzemeltetők által kicsit jogtalanul elhanyagolt Software Update Services - a SUS szoftver kiosztó rendszer 2.0-s változatát ajánlja gyógyírként, ami alkalmas lesz a megjelenő javítások azonnali automatikus telepítésére a vállalati rendszer gépein.

A soron következő Windows XP SP2-ben az ICF beépített tűzfal alapértelmezett beállításait megváltoztatják. Egyrészt azt, hogy eddig az alkalmazónak kellett bekapcsolnia. Most alapértelmezetten bekapcsolódik, a nem használt portokat pedig letiltja, nem hagyja beállítatlanul.

Kulcsszavak: spam Windows Microsoft jog

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59