Hamarosan munkába áll az első magyar virtuális tőzsdeügynök

forrás Prim Online, 2003. december 5. 14:00
Hamarosan megkezdi működését a vBroker virtuális tőzsde. A ma bemutatott, PSZÁF-nyertes vBroker olyan interaktív, internetes környezetben működő oktatási és szimulációs portál, amely a tőzsdék és pénzpiacok működésével foglalkozik, a legmodernebb internetes technológiák és a mesterséges intelligencia kutatási eredményeinek felhasználásával.

A rendszer koncepciója

A vBroker interaktív rendszere alkalmas a tőzsde működésének megismertetésére és az ismeretek kamatoztatására - szimulációk és játékok formájában.

A fejlesztők célja olyan gazdasági jellegű portál kialakítása, amelyben a felhasználók az alapfogalmakat testre szabott formában sajátíthatják el, és a szimulációs rendszerben ki is próbálhatják megszerzett tudásukat. A honlapra bejelentkező felhasználók egy intelligens ágenssel beszélgetve juthatnak hozzá a szükséges információkhoz. A kommunikáció magyarul folyik. A rendszer használatakor a felhasználó kiválaszt egy "virtuális tanácsadót", aki segíti az ismeretek elsajátításában.

A Chat-bot olyan szoftver-komponens, amely a mesterséges intelligencia-kutatás, a természetes nyelvek feldolgozása, és egyéb fejlett módszerek segítségével kommunikál a felhasználóval. Tudásbázissal rendelkezik, az abban tárolt adatokról felvilágosítással szolgál. A beszélgető komponens virtuális személyiséggel, illetve grafikus (animált) képpel is rendelkezik.

A friss tőzsdei és pénzügyi adatokat az Inter-Európa Bank szolgáltatja a vBroker.hu számára. A portál tananyagát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzésén folyó Pénzügyi piac kurzus alapján állították össze - az egyetem közreműködésével.

A rendszer újszerűsége

Tőzsdei adatokat számos cég szolgáltat, szimulációs rendszerekkel is többen foglalkoznak. A tőzsdei játékhoz hasonló is létezik, ám ezek elsősorban angol nyelvűek. Lehetőséget biztosítanak ugyan virtuális tőzsdei kereskedésre, de nem nyújtanak módot az adatok kiértékelésére, nincsen "virtuális befektetési tanácsadó" funkciójuk. Általában valós tőzsdei adatokat használnak, a "játék" a tőzsdei nyitvatartáshoz kapcsolódik. A már létező rendszerek kezelése a böngészőből zajlik, hagyományos eszközökkel. A tőzsde működésének részletes ismerete szükséges.

A mesterséges intelligencia felhasználása viszont újszerű az oktatásban. A vBroker portál célközönsége javarészt 18-35 év közötti, a tőzsdét még nem ismerő, de az iránt érdeklődő, aktív internetfelhasználókból, egyetemistákból illetve olyan értelmiségiekből áll, akik nem járatosak a tőzsdézés témakörében, bár más területen jelentős sikereket értek el. A rendszer használatával ezek a felhasználók mintegy játszva sajátítják el az ismereteket.

A honlap különlegessége az ismeretátadás újszerű módja, a mesterséges intelligencia alkalmazása speciális feladatokra. A kialakított innovatív rendszernek nincs megfelelője sem hazai, sem világviszonylatban.

A rendszer alapfunkciói minden felhasználó számára anonim érhetők el. Egyes részek eléréséhez regisztrációra van szükség.

A portáltechnológia Webra alapokra épült.

Interaktív kezelés: chat-bot segítőtárs

A rendszer kezelése a bevett módszereken kívül a "virtuális tanácsadóval" folytatott párbeszéden keresztül történik.

A chat-bot komponens magyar nyelven kommunikál a felhasználóval. A felhasználó kérdéseket tesz fel, a válasz is írásban érkezik.

A virtuális tanácsadó személyisége folyamatosan változik, alkalmazkodik a felhasználóhoz, mivel fejlett érzelmi modellel rendelkezik. A tanácsadó animált képe háromdimenziós.

A chat-bot komponens nemcsak a kérdések információtartalmát értékeli ki, hanem a teljes beszélgetés folyamán érzelmeket mutat. A chat-bot hangulatát animált képe is kifejezi: mosolyog, lebiggyeszti az ajkát, szomorú, vidám stb. Ezeket a gesztusokat a felhasználóval folytatott interakció (a felhasználó kérdései, közbevetett megjegyzései stb.) váltják ki.

Az érzelmi modellezés eredményeként a felhasználó az emberi partnerrel folytatott párbeszédhez közeli társalgást folytat a számítógéppel. A chat-bot a felhasználó kérdéseit kiértékelve következtet azokra a témákra és összefüggésekre, amelyek magyarázatra szorulnak. Ezáltal a tanulás menetét a felhasználó szabja meg.

A chat-bot komponens a portál keretrendszerébe illesztett. Tudásbázisa kiterjed a rendszer egészére (tanácsokat tud adni arra vonatkozóan is, hogy a felhasználó mit és hogyan hajthat végre, hol talál meg stb.).

Tudásbázisának fontos részét képezik a tőzsdei ismeretek. Képes válaszolni a tőzsde működését érintő kérdésekre, így tanítja az alapismereteket. A tőzsdei tudásbázis alapadatai (fogalommagyarázat, kereskedési szabályok stb.) a portálon szöveges formában is hozzáférhetők.

Tőzsdei szimulációk - tőzsdejáték

A portál felhasználói az elméleti tudásukat szimulált környezetben, tőzsdejáték során ki is próbálhatják. A tőzsdejáték a tananyagok bemutatása, elsajátítása után indul a honlapon 2004 februárjában.
Kulcsszavak: portál tőzsde

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36