Várhatóan nem emelkedik az írható CD lemezek ára

Tóth Kristóf, 2003. december 8. 09:35
Az írható CD lemezek döntő többségét gyártó, vezető tajvani gyártók nem tervezik számottevően emelni a lemezek árát a jövő év első negyedében. Ezzel egyidőben viszont általánosan elterjednek a 8-szoros sebességgel írható DVD lemezek.

Tajvan három legnagyobb optikai lemezeket gyártó cége, a CMC Magnetics, a Prodisc Technology, és a Ritek a jövő év első negyedében nem kívánja emelni a CD-R lemezek nagykereskedelmi árát. A három cég az idei évben több alkalommal is megemelte árait, így az év elején még hozzávetőleg 0,11 - 0,12 dollárba kerülő CD-R lemezekért jelenleg már 0,20 - 0,22 dollárt fizetnek a szerződéses megrendelők.

A CD-R lemezek árának folyamatos emelkedését a globális igény dinamikus növekedése váltotta ki. A vezető tajvani gyártók jelenleg 25 - 30 százalékos árréssel értékesítik CD-R lemezeiket.

A társaságok a CD-R gyártósorok egy részét a közelmúltban DVD+/-R lemezek előállítására állították át a növekvő piaci keresletnek megfelelően, de a szakértők szerint hiány egyelőre semmiképpen nem várható az írható CD lemezekből.

2004 első negyedében várhatóan a másodvonalbeli tajvani gyártók, mint a GigaStorage, a Lead Data, a Daxon Technology, és a Nan Ya Plastics is megkezdik a 8X sebességgel írható DVD+R és DVD-R lemezek nagymennyiségű előállítását. A vezető gyártók az elmúlt hetekben már megtették ezt a lépést. Mivel azonban az új változatok kiadása jelentős fejlesztéseket tesz szükségessé, a kisebb cégek csak később tudnak csatlakozni, kihasználva a vezető gyártók tapasztalatát.

A szakértők szerint egyelőre a vezető gyártók is meglehetősen magas hibaszázalékkal gyártják a 8-szoros DVD+/-R lemezeket, és a társaságok csak a jövő év első negyedében fogják elérni az elfogadhatónak számító 95 - 99 százalékos hozamot.

Kulcsszavak: CD CD-RW

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09