A WWW konzorcium dokumentálja a web architektúráját

Zsadányi Pál, 2003. december 16. 11:23
A W3C webszabványosítási szervezet legutóbbi haladási jelentései közt érdekes színfoltnak tűnik az a leírás, ami a web struktúráját hivatott dokumentálni. Azt gondolná az ember, hogy ezt már biztos régen megírták, de koránt sincs minden dokumentálva a jelenlegi állapotról.

A W3C architektúra projekt háttere

A W3C Műszaki Architektúra Munkabizottsága (TAG - Technical Architecture Group) kiadvány sorozatot indít a web architektúrájának az összefoglalására. Munkájuk első kötete most készült el, címe: "Architecture of the World Wide Web". Bemutatására a pennszilvániai Philadelphiában tartott IDEAlliance XML 2003 konferenciát használták fel.

A W3C TAG munkacsoport 2004. március 5-éig kér bírálatokat a dokumentumról, amely lényegében a webtechnológia kialakulásának a történetét írja le. A dokumentum és a munkacsoport megszületésének a hátterében egy még 2001-ben felmerült igény állt. A W3C tagság akkor kérte a webarchitektúra definiálását célzó munka elindítását. Bár sok ilyen leírás született, egyik sem lépett föl a teljesség igényével, a meglévők pedig időben is eltérő, nem koherens állapotokat takarnak.

A TAG csoport vezetője, nem lehet meglepetés senkinek, a www technológia atyja, Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. A két évenként újra választott 9 fős bizottság többi tagja is aktív részese volt a technológia kialakításának, de különböző részterületeken. Az architektúra leírásban rögzítik, milyen utak és esetleg tévutak merültek föl, és merre célszerű engedni az architektúra fejlődését.

A három pillér: URI, HTTP és (X)HTML

Az első kötetről kiadott ismertető röviden összefoglalja a benne már rögzített legfontosabb koncepciókat. A dokumentum a WWW technológia legfontosabb három alappillérét a következőként fogalmazza meg: azonosítók (URI - Universal Resource Identifications), interaktív eszközök (protokollok: HTTP, SOAP stb.) és formátum kezelők (például HTML / XHTML, SVG vagy PNG stb.).

A dokumentum foglalkozik a web használatának a megoldási elveivel, valamint a fölmerülő problémák kezelési lehetőségeivel. Külön témaként tárgyalja a jövő generációt képező XML reprezentáció hozzáillesztését a korábbi HTML korszak tartalomkezelési eljárásaihoz, a zökkenőmentes átmenet biztosítására. [Nem kisebb problémát fog okozni persze az IP változatok összeillesztése sem, így például az IPv4-es és IPv6-os protokollok szerinti alagutak működtetése, de ez most ebbe a dokumentumba nem került bele.] És, persze, nem kisebb jelentősége van a webszervereken az adatbiztonság támogatásának.

Tim Berners-Lee a munka folytatásához tartotta szükségesnek az eddig összegyűjtött információk kiadását egy kötetben, hogy az további architektúra elemzési munkákhoz kézikönyvül szolgálhasson. Hisz a három alappillér leírása még messze nem oldja meg az összes webbel kapcsolatos problémát. Ennek szellemében a TAG a W3C állandó munkacsoportja marad.

A TAG munkacsoport jelenleg megválasztott tagsága a következő (címeik angolul):

- Paul Cotton, Chair of W3C XML Query Working Group and Member of the XML Protocol Working Group (Microsoft Corporation)

- Roy Fielding, Co-author of HTTP/1.1 (Day Consulting and Chairman of the Apache Software Foundation)

- David Orchard, Member of the W3C XML Core and XML Protocol Working Groups (BEA Systems)

- Norman Walsh, Member of the W3C XSL and XML Core Working Groups, and the URI Interest Group (Sun Microsystems)

- Stuart Williams, TAG Co-Chair and former Member of the W3C XML Protocol Working Group (Hewlett-Packard Company)

A W3C igazgatósága által felkért tagok (címeik szintén angolul):

- Tim Bray, Co-editor of W3C XML 1.0 (Antarcti.ca)

- Dan Connolly, Semantic Web developer, former W3C HTML Working Group Chair and XML Activity Lead (W3C)

- Chris Lilley, Chair, W3C SVG Working Group, and W3C Graphics Activity Lead (W3C)

A W3C konzorciumról

A W3C-t a webtechnológiák szabványosításának a kézben tartására hívták létre. Gondozója Amerikában az MIT műszaki egyetem CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) számítógép és mesterséges intelligencia laboratóriuma, Európában a francia ERCIM (European Research Consortium for Informatics and Mathematics) kutatóintézet, Japánban pedig a Keio University egyetem. Legalább 400 szervezet a tagja.

Kulcsszavak: W3C XML HTML

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09