Újabb per a Microsoft ellen: a követelés 1 milliárd dollár

forrás Prim Online, 2003. december 20. 10:20
A kaliforniai Szövetségi Bíróságnál ezúttal a RealNetworks kér trösztellenes jogorvoslatot a szoftveróriással szemben. A cég szerint a Microsoft - idézzük a keresetből - "évek óta rendszeresen ragadozó magatartást követ... jelentős bevétel- és piacvesztést okozva médiariválisainak".

A felperes szerint a Microsoft ezt azzal követi el, hogy, kihasználva a monopóliumát korlátozza a PC gyártókat abban, melyik médialejátszót installálják fel. Pontosabban fogalmazva: egy Windows-felhasználónak a Windows médialejátszót kell megkapnia, ha kéri, ha nem.

Emlékezzünk: 1995-ben a Microsoftot bíróság előtt tett nyilatkozatra kényszerítették, hogy tartózkodni fog a monopolista magatartástól. 2001-ben a RealNetworkséhez kísértetiesen hasonló ügyben marasztalták el a Netscape keresete nyomán, bár a büntetés - sokak szerint - messze alatta maradt a megérdemeltnek.

A 64 oldalas kereset fő vádját abból vezetik le, hogy a Media Player telepítése össze van kötve a Windows telepítésével. Ennek folytán a kb. 270 millió operációs rendszerrel együtt szállított gép 95 százalékában már ott ketyeg a Windows Media Player, és csak 2 százalékukban van RealPlayer. Ugyancsak a Microsoft szemére vetik, hogy nem osztotta meg médiapiaci versenytársaival a Windows kód bizonyos biztonsági adatait, amelyek megakadályozzák a RealPlayer közvetlen használatát.

Azzal is vádolják a Microsoftot, hogy pénzügyi és szerződéses módszerekkel kényszeríti a terjesztőket a saját lejátszóval kapcsolt Windows használatára, illetve tiltja számukra a konkurens lejátszók előinstallálását vagy akár csak promócióját. A kereset szerint PC-gyártók arról értesítették a RealNetworks-öt, hogy a Microsofttal kötött szerződésük tiltja számukra a Windows Player státusának megváltoztatását, és meg kell akadályozniuk, hogy a PC első indításakor lehetőséget adjon a Real előfizetésére, illetve, hogy annak ikonja megjelenjen az asztalon.

Nem folytatva a 64 oldal további idézését még említsük meg a RealNetworks azon nyilatkozatát, miszerint nagyon tudatosan az EU bírósága előtt folyó Microsoft-ellenes perhez időzítette vádjait, mert - véleményük szerint - a Microsoft még nagyon sok területen okoz hasonló károkat. A bevétel- és piacvesztése mértékét a RealNetworks legkevesebb 1 milliárd dollárban kéri megállapítani, és arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze a Microsoftot a hasonló gyakorlat megszűntetésére.

Becslések szerint a per 3 évig is elhúzódhat és akár 12 millió dollárjába is kerülhet a Realnak, ami kb. fele a havi bevételének.

A Microsoft "természetesen", a szabad versenyre hivatkozva, ártatlannak vallja magát.

Hűvös Imre

Kulcsszavak: Microsoft RealNetworks jog

Titkosítási tanácsok a Kingstontól

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 2. 19:27

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

A Deloitte és az AWS együtt akarja átterelni a felhőbe az afrikai és a közép-európai országok vállalatait

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 18:21

Magyar klíma-körkép: a többség klíma nélkül várja a kánikulát

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 17:48

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14