Mozgássérülteknek segít az új brit robot

Milkovits Gábor, 2004. március 13. 19:19
A Flexibotnak elnevezett szerkezet a fal vagy a plafon bizonyos pontjaihoz rögzítve magát segíthet idős vagy mozgássérült embereknek olyan hétköznapi munkákban, mint a főzés, a takarítás, a bevásárlás vagy éppen a borotválkozás.
A fejlesztés célja egy többfunkciós, rugalmas, mozgékony szerkezet megépítése volt. A hernyóra emlékeztető és ahhoz hasonló mozgású Flexibot robotujjakkal ellátott kezeivel különféle tárgyakat képes megragadni, karmantyúival pedig a tolószékhez is oda tudja rögzíteni magát: ily módon bárhová követheti mozgássérült gazdáját és segíthet neki akár a bevásárlásnál, akár a ház körül.. Ezenkívül egyenlő távolságra lévő három forgócsapja segítségével képes a fal mentén mozogni, és fogóival adott helyen stabilan rögzíteni magát. A Flexibotot Mike Topping professzor fejlesztette ki a Staffordshire-i Egyetemen. A 2001-ben indult projektet az Európai Bizottság 2,8 millió dollárral támogatta, a diszkrimináció elleni küzdelem jegyében.

A professzor, aki 20 éve épít robotokat mozgássérültek számára, legközelebb olyan robot-konyhát szeretne létrehozni, ahol két Flexibot tandemben dolgozna gazdája irányítása alatt.
Kulcsszavak: robot

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17