Új WiFi korszak: megszülettek az első WPA2 védelmű eszközök

Zsadányi Pál, 2004. szeptember 5. 13:51
Mint a WiFi Planet hírlevél legutóbbi kiadása írja, a WiFi Allianace rádió-LAN berendezések szabványosságát ellenőrző egyesülés bejelentette, hogy elfogadta az első WiFi Protected Access 2 (WPA2) minősítésű eszközöket.
Az előző WPA minősítés egyébként továbbra is megmarad, mert a WPA2 nem annak javítása, hanem megerősítése Advanced Encryption Standard (AES) kriptográfiával.

A WPA2 védelemmel rendelkező WiFi eszközök szabványának az alapja az IEEE 802.11-es rádió-LAN szabványcsoport 802.11i jelű kiegészítése, ami megfelel egy másik szabványcsoport, a Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-2 kódjelű szabványának. A WPA2-es szabvány 3.1-es specifikációja letölthető az ezzel foglalkozó WiFi oldalakról (de 25 USD-be kerül).

A korábbi WPA változat az AES helyett a Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) titkosítást használta. Az AES, amit a kormányzati rendszerek megkövetelnek, egy új szilícium morzsa áramkört igényel, tehát a bevezetése hardverváltozással jár. Ez a korábbi WLAN eszközök tömeges cseréjét fogja jelenteni. Az jár jól, aki most kezdi a WLAN-ok kiépítését. Persze, mivel a WPA2 visszafelé kompatíbilis a WPA szabvánnyal, a korábbi védelemmel szerelt eszközökkel az újabbak együtt tudnak működni, így azok még sokáig használhatók lesznek.

Az eredeti 802.11 szabványos WiFi eszközök még a WPA-t sem ismerték. Ezekben egyedi védelmi rendszerként a Wired Equivalent Privacy (WEP) módszert használták. A WPA2 eszközökben azonban ezt már nem fogják visszafelé támogatni. Így a nagyon régi WiFi eszközök gyors kihalása várható.

Az AES egyébként az első 802.11g morzsákban jelent meg, majd belekerült a kombinált 3-sávos morzsákba is (802.11a/b/g).

A WLAN-ok terjedését eddig a biztonsági problémák akadályozták leginkább. A WPA és főként a 802.11i mentén létrejött WPA2 védelem most felgyorsíthatja a terjedésüket. A biztonságuk ugyanis ezzel gyakorlatilag a többi átviteli technológiával azonos szintre emelkedett.
Kulcsszavak: WLAN Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36