A levélszemétszűrők még nem ismerik fel a távol-keleti betűket

forrás Prim Online, 2004. szeptember 21. 12:18
A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérését. A felmérés szerint augusztusban a levélszemétszűrők kijátszásának legújabb taktikáját alkalmazták előszeretettel: a duplabájtos karaktereket - vagyis kínai, japán és koreai betűket - tartalmazó kéretlen leveleket.
Bár az Egyesült Királyságban valószínűleg nem generálnak jelentős forgalmat a távol-keleti nyelveken írt kéretlen levelek, a kínai, japán és koreai spamek növekvő száma azt sugallja, hogy a levélszemétküldők nagy lehetőségeket látnak az ázsiai térségben. Ez a tendencia azt is jelezheti, hogy ezekből az országokból küldeni is egyre több kéretlen levelet fognak. A jövőben a levélszemétküldők kifejezetten a távol-keleti régiót fogják megcélozni ajánlataikkal.

A duplabájtos karakterek használata egyelőre hatékony módszer a legtöbb levélszemétszűrő kikerülésére, mivel a programok gyártóinak időbe telik felvenni a harcot ezzel az új fenyegetéssel. Megjósolható tehát, hogy az elkövetkezendő hónapokban jelentős mértékben megnő a duplabájtos karaktereket tartalmazó kéretlen levelek száma.

"Először júniusban vettük észre ezt az új levélszemét fajtát, de augusztus utolsó néhány napján már mindenütt jelen volt" - mondta Alyn Hockey, a Clearswift kutatási igazgatója. "Egy hónap elteltével már az összes kéretlen levél 5 százalékát teszi ki a távol-keleti levélszemét aránya" - tette hozzá Alyn Hockey.

"A hazai postaládákba már régóta rendszeresen érkeznek távol-keleti nyelveken íródott kéretlen levelek, de az utóbbi időben mi is egyre többet kapunk belőlük. Vannak napok, amikor a távol-keleti spamek aránya eléri a teljes levélszemét-mennyiség 40%-át" - mondta el Fórján Tamás, a Clearswift termékeit Magyarországon forgalmazó 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. "Azon viszont csodálkoznék, ha a spamszűrő termékek gyártói nem reagálnának hamarosan erre a problémára" - tette hozzá Fórján Tamás.

A Clearswift augusztusi spam indexe rámutatott, hogy az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is túlsúlyban vannak a pénzügyi és a gyógyszeripari tárgyú kéretlen levelek.

A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték. A spamActive a MAILsweeper Business Suite II többszintű levélszemét-védelmének egyik fontos összetevője. A naponta nyolcszor frissített spamActive összegyűjti a kéretlen levelek jellemző kifejezéseit, tárgysorait, amelyek ezután automatikusan letölthetők az ügyfelek e-mail házirendjeinek frissítéséhez.
Kulcsszavak: 2F 2000 Clearswift spam

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36