A CD-ROM fantomja: miért tűnik el?

Zsadányi Pál, 2004. szeptember 26. 14:21
Több Microsoft operációs rendszer verzión át sem múlandó jelenség: időnként a CD vagy akár a DVD egység, de akár a CD-DVD író is, egyszerűen eltűnik a konfigurációból, elérhetetlenné válik. A CNET TechSpecials levelező lista tanácsadó rovatában most előkerült a téma, ami talán oszlathatja a fantomizálódás körüli ködöt. A CNET különben most adott új arculatot a portáljának, úgyhogy egyébként is ajánlható az olvasónak a CNET meglátogatása.
Az említett hírlevél szeptember 24-ei számában a hét kérdése rovat nyertese lett a fenti téma, amit Rahul M. vetett fel Új-Zélandból. A hírlevél szerkesztője szerint a legjobb választ Robert B. adta.

Rahul M. problémája a következő volt:

CD-másoláshoz felkészített CD és CD-RW konfigurációból egyszer csak eltűnt mindkét egység. A jelenség időnként fordult elő, nem stabilan.

Robert B. szerint a következőkre kell tekintettel lenni:

A fő probléma a "bizonytalanság". Tény, hogy a ROMBIOS valamiért elveszti a CD-ket, nem tudja őket tovább felismerni. Ennek sok oka lehet. Például, kontaktus hibák miatt nem tudja eldönteni, melyik a mester és melyik a szolga, hisz ezek tipikusan a másodlagos IDE csatornán együtt szoktak lógni. Akármelyik egység hibásan jelzi az állapotát, a BIOS képtelen rendet teremteni, ezért inkább minden egységet letilt.

Kevésbé ismert ok, hogy a rövidzárak (jumperek) hosszabb idő után kontakthibásak lehetnek. Ezért akár az egységeken, akár az alaplapokon, kontakthibákkal zavarják a gép működését. Ez magyarázhatja a bizonytalanságot. A problémán segít a rövidzárak időnkénti mozgatása, vagy cseréje. A jó rövidzárak felhelyezéséhez bizonyos erőt kell kifejteni. Ha nincs ellenállás, akkor gyanús, hogy meglesz-e a megfelelő rövidzár.

Ha a ROMBIOS elveszt egy egységet, akkor a következő hibabehatárolási sorrendet érdemes tartani:

a) Meglazult vagy hibás IDE kábel (a leggyakoribb hiba)
b) Kilazult rövidzárak (gyakori)
c) Hibás CD-egység (ez sem kizárt!)
d) Gyenge tápegység vagy rossz tápkábel csatlakozás (ritka, de előfordul)
e) Rossz alaplapi konnektorok vagy áramkörök (nagyon ritka)

Megjegyzendő még, hogy az olvasó CD-ket szokás mesternek, az írókat szolgának beállítani!

Recenzió

A cikkíró is folyton szenved ettől a témától. Ő azonban a Roxio minősíthetetlenül rossz szoftvereire kenné a probléma okát. Főként, ugyanis, akkor veszíti el egy gép a Cd-ket, ha valamelyik Roxio driver behívódik, valamelyik szoftvere miatt (több hardveren és többféle operációs rendszeren is előfordul, ugyanúgy). Ilyen eset például az UDF formátumban írt CD-k olvasása. A gépet teljesen le kell állítani és újra indítani, hogy a CD/DVD újra látszódjon. Legalábbis egy darabig. Semmilyen hardver piszkálás nem segített eddig még a bajon. A jelenség a Windows Server 2003-ig bezárólag jelentkezik.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50