Győztest hirdettek az Innovatív oktatás versenyén

forrás Prim Online, 2004. december 7. 14:51
Véget ért a Sulinet Programiroda és a Microsoft Magyarország közös pályázata, a „Verseny2004”. 300 induló csapat közül választották ki a győzteseket, akik londoni utazást nyertek, valamint több millió forint összértékű szoftver és hardver eszközzel lettek gazdagabbak.
A Sulinet Programiroda és a Microsoft Magyarország 2004 áprilisában hirdette meg „Verseny2004” elnevezésű országos pályázatát általános és középiskolák számára. A pályázat célja az volt, hogy elősegítse az IKT (információs és kommunikáció-technológiai) és a számítógéppel segített kollaboratív módszerek elterjedését az oktatásban.

Az „Innovatív oktatás versenye” alcímet viselő rendezvény már a negyedik a hasonló céllal megrendezett versenyek sorában, melyeket a Microsoft az Oktatási Minisztérium Sulinet Programirodájával közösen szervezett meg és bonyolított le. A téma - a technológiai fejlődésnek megfelelően - évről évre változott, ám a cél változatlan maradt: a hazai oktatás színvonalának fejlesztése a legkorszerűbb technológiák segítségével.

A háromfordulós versenyre 4-5 diákból és 1-2 tanárból álló 6 fős csapatok nevezhettek. Az első forduló feladata egy digitális eszközökkel megvalósított tanóra tématervének kidolgozása volt, melyet három kategóriában készíthettek el a pályázó csapatok: matematika, természettudomány és humán tantárgyak témakörben. A 300 induló közül 55 csapat került be a középdöntőbe, ahol az elfogadott terv alapján a tanóra gyakorlati megvalósítása volt a cél.

Az 55 középdöntős csapat közül a 6 legjobb jutott be a hét végén lezajlott döntőbe, amely Pilisborosjenőn került megrendezésre. A két fővárosi és négy vidéki csapat a legkülönfélébb témákat dolgozta fel: szerepelt a pályaművek között Mátyás reneszánsz udvarát bemutató anyag, a valószínűségi kísérletek szimulációja, a harmonikus rezgőmozgás kinematikai és dinamikai leírása és a galvánelemek vizsgálata is.

A három napos döntő során a résztvevőknek fel kellett dolgozniuk az elkészített digitális tananyagot a Sulinet Digitális Tudásbázis számára és közzé kellett tenniük azt a www.sdt.sulinet.hu címen. Feladatul kapták továbbá egy teljesen új tananyag összeállítását „A Mikulás” témában. A két fő feladat mellett különböző sportversenyeken és szellemi vetélkedőkön is helytálltak a fiatalok. A döntő résztvevőit a feladatok megvalósításához szükséges külső helyszínekre elnöki limuzin szállította.

A fődíjat - egy városnézéssel egybekötött 5 napos utat Londonba, és belépőt Európa legnagyobb oktatási kiállítására, a BETT Show-ra (http://www.bettshow.co.uk/) - a hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium csapata nyerte, amely a galvánelemekről készített bemutató anyagot. Második lett a szegedi Deák Ferenc Gimnázium csapata, „A harmonikus rezgőmozgás kinematikai és dinamikai leírása” című előadásukkal, a harmadik helyezést pedig az egri Neumann János Középiskola és Kollégium érte el „A valószínűség fogalmának előkészítése” témával.

A döntőben résztvevő csapatok több millió forint összértékű hardver és szoftver eszközöket kaptak munkájuk elismeréseként. Az ajándékokat Könczöl Tamás, a Sulinet Programiroda igazgatója és Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója adta át a résztvevőknek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36