A bankok a szabványos szoftverek mellett döntenek

forrás Prim Online, 2004. december 11. 10:16
A bankok belső fejlesztésű szoftvereiket ERP-alkalmazásokra cserélve fejlesztik tovább üzleti folyamataikat és hoznak létre rugalmas, nyílt környezetet.
A European Business School (ebs) legutóbbi kutatása a vállalatirányítási (ERP) alkalmazások terjedését vizsgálta a bankszektorban. A felmérés nyilvánosságra hozott eredményei jól szemléltetik, milyen nagy arányban használnak a pénzintézetek ERP szoftvereket üzleti működésük irányítására és kézben tartására. Az átfogó vizsgálat során a világ 100 legnagyobb bankjának felsővezetői által kitöltött részletes kérdőív adatait elemezték, és ennek nyomán az alábbi megállapításokra jutottak:

  • A szabványos ERP-alkalmazások gyors ütemben váltják ki az egyedi fejlesztésű szoftvereket: Az ERP bevált, lendületesen terjedő technológia a bankszektorban. A megkérdezett pénzintézetek mintegy 50 százaléka már jelenleg is szabványos ERP-csomagot használ, 14 százalékuk pedig most fontolgatja valamilyen ERP-rendszer bevezetését. Öt évvel ezelőtt a banki szoftverek kevesebb mint 40 százalékát tették ki a kereskedelmi forgalomban kapható, "dobozos" (off-the-shelf) szoftverek, néhány évben belül viszont akár a 60 százalékot is túllépheti az ilyen rendszerek aránya.
  • A fejlettebb üzleti folyamatok iránti igény ösztönzi az ERP-szoftverek terjedését: a megkérdezettek a hatékonyabb üzleti folyamatok, valamint az átláthatóbb és jobb minőségű információk iránti igényt nevezték meg az ERP-rendszer bevezetésének két legfontosabb okaként. A hasznosíthatóságot is fontos tényezőnek tartják a beszerzési döntésnél. A portálfunkcionalitást is kínáló új ERP-megoldások javítják a végfelhasználók fogadókészségét és használati hajlandóságát.
  • A bankoknak integrációs képességekre van szükségük: az ERP-alkalmazás integrálhatósága más IT-rendszerekkel kritikus szempont a bankoknál. A vizsgált pénzintézetek többsége - közel 60 százaléka - szívesebben használja több szállító IT-megoldásait ahelyett, hogy valamennyi szoftverét ugyanattól a cégtől szerezné be. A fúziókat és felvásárlásokat végrehajtó bankoknál az integráció kiemelten fontos kérdés, hiszen az ilyen tranzakciók után különféle IT-környezetek adatait kell egy forrásba összevonniuk.
  • A bankok meghatározták a sikeres ERP-bevezetés kulcstényezőit: a válaszadók többsége szerint a felsővezetői támogatás, a pontos irányelvek kidolgozása és a felhasználók mielőbbi bevonása a sikeres ERP-bevezetés titka. Ez jól érzékelteti a banki működés szinte minden folyamatát érintő ERP-alkalmazások mind nagyobb stratégiai fontosságát.

A pénzintézetek hagyományosan saját fejlesztésű, egyedi szoftvereket használtak back office és banki tevékenységük támogatására. A mind élesebb piaci verseny, a szűkülő profitrés, a fúziós és felvásárlási hullám, valamint az új jogszabályok és hatósági előírások nyomán azonban elmozdultak a szabványos szoftverek irányába, ami komoly változást jelent. A verseny egyben arra is kényszeríti a bankokat, hogy IT-rendszereik integrálásával kihasználják meglévő informatikai eszközeik előnyeit az új megoldások kiépítése, illetve bevezetése, vagy a fúziók/felvásárlások során. Ezzel párhuzamosan az IT-rendszerek integrációt segítő, rugalmas és alkalmazkodó (nagy)vállalati szolgáltatási architektúrává (Enterprise Services Architecture, ES) alakulnak, ami a jövőben még vonzóbb megoldássá teszi az ERP-alkalmazásokat a pénzintézetek szemében.

Az "ERP a bankszektorban" (ERP in Banking) c. tanulmányt a European Business School (ebs) Bank- és Pénzügyek Tanszékének, valamint Informatikai Rendszerek Tanszékének munkatársai készítették az SAP szponzori támogatásával. A tanulmány teljes szövege letölthető a www.erp-survey.com címről.
Kulcsszavak: ERP SAP bank

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36