TCG megszerzésével átmenetileg nő a Matáv adósságszintje

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 18. 09:15
A montenegrói távközlési társaság (Telekom Crne Gore AD - TCG) megszerzése átmenetileg ugyan növeli a Matáv eladósodottsági szintjét, de a vállalat osztalékpolitikája nem változik emiatt - közölte a társaság hétfőn. A közlemény szerint a TCG 100 százalékáért ajánlott maximális ár 165 millió euró, amit a Matáv döntően hitelből finanszíroz.
A társaság közölte: a most következő tárgyalásokat lezáró részvényvásárlási megállapodás megkötése után a Matáv megveszi Montenegró kormányától a részvények 51,12 százalékát 114 millió euró összegért, valamint ajánlatot tesz a kisebbségi részvényeseknek további legfeljebb 48,88 százalékos tulajdonrész megvásárlására. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2005 első felében kerül sor. A Matáv az általa vállalt fontosabb kötelezettségeket és a további részleteket a végleges megállapodások aláírása után hozza nyilvánosságra. A tranzakció lezárásának időpontjától kezdődően a Matáv teljes körűen konszolidálja pénzügyi kimutatásaiban a TCG-t.

A Montenegrói Köztársaság Kormányának Privatizációs Tanácsa a napokban döntött úgy, hogy a Matávval kezd kizárólagos tárgyalásokat a montenegrói távközlési társaság eladásáról. A közlemény szerint Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója úgy véli: a tranzakció lehetővé teszi majd, hogy a Matáv középtávú stratégiai céljainak megfelelően tovább növekedjen.

A TCG Csoport vezetékes, mobil- és internetszolgáltásokat nyújt ügyfeleinek. A tagvállalatok auditált pénzügyi kimutatásai alapján a csoport konszolidált bevétele 2003-ban 92,4 millió eurót tett ki, 37 százalékos kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény-ráta (EBITDA-ráta) mellett. A csoport eladósodottsági rátája (nettó adósság/nettó adósság+saját tőke+kisebbségi részesedések) 11 százalék volt 2003 végén. A csoportnak ekkor mintegy 1.300 alkalmazottja volt.

A TCG mintegy 191 ezer vezetékes vonallal rendelkezett 2003 végén, ami 28 százalékos vonalsűrűségnek és alkalmazottanként mintegy 160 vonalnak felel meg. A vezetékes üzletág 72,1 millió euró bevételt és 31,6 százalékos EBITDA rátát ért el 2003-ban, amikor az EBITDA 22,8 millió euró volt.

A TCG Csoport mobil üzletága, a Monet az ország második mobilszolgáltatója: a cég növekvő, 2003-ban 42 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a bevételtermelő ügyfeleket tekintve 57 százalékos ellátottságú piacon. A Monet EBITDA rátája 37,1 százalék volt 2003-ban: a bevétele: 31,2 millió euró volt, az EBITDA pedig 11,6 millió eurót tett ki.

A közlemény szerint a csoport internetes cége, az Internet CG gyorsan növekvő szolgáltató. A vállalat az erősödő verseny ellenére őriz domináns pozícióját az 5,7 százalékos ellátottságú piacon. Az Internet CG EBITDA rátája 30 százalék, bevétele pedig 2,3 millió euró volt 2003-ban.

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Machete Video Editor Lite 5.1 Build 44

Az ingyenes Machete Video Editor Lite videószerkesztő programmal videofájlok gyors és egyszerű vágást, összefűzését oldhatjuk meg. Törölhetjük a számunkra felesleges részeket (pl. reklámok), feldarabolhatjuk és az egyes darabokat külön-külön elmenthetjük, eltávolíthatjuk a hangfájlokat a videofájlokból. A segédprogram az AVI, WMV és ASF formátumokat támogatja.

2024. május 9. 20:32

Ultra Adware Killer 10.9.0.0

Az Ultra Adware Killer segítségével Windows rendszerekből tudjuk eltávolítani az adware és rosszindulatú programokat. Kitörli a böngésző felesleges eszköztárait, hirdetéseit, plug-injeit, a böngészőnk átállított keresési szolgáltatását és az elállított kezdőlapokat, a nemkívánatos programokat, a trójaikat, a rootkiteket és a rosszindulatú programok minden egyéb formáját.

2024. május 9. 20:30

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36