Grepton: biztosításközvetítők eu-előírás szerinti nyilvántartása

forrás Prim Online, 2005. január 18. 11:15
Életbe lépett a biztosításközvetítőkre vonatkozó uniós irányelv. A Grepton által fejlesztett online rendszer iránt külföldön is érdeklődés mutatkozik.
2005. január 15-én lejárt a határideje a biztosításközvetítésre vonatkozó uniós irányelv tagállamok jogrendszerébe való átültetésének. Eszerint minden tagállamnak be kell vezetnie egy olyan központi nyilvántartó rendszert, ami nyomon követi a biztosításközvetítőket. A Grepton Informatikai Rt. által létrehozott on-line rendszer bevezetésével Magyarország az elsők között állította fel az elrendelt nyilvántartást, olyan sikerrel, hogy más tagállam, így pl. Szlovákia is érdeklődést mutat iránta. A regisztert a PSZÁF képviselője bemutatja a direktívából adódó államközi feladatok protokollját kidolgozó uniós munkabizottság számára, 2005. február elején Luxemburgban.

2003 közepén a parlament elfogadta az új biztosítási törvényt, amely 2004. május 1-jén lépett hatályba és tartalmazza a biztosításközvetítésre vonatkozó uniós elvárásokat is, így a biztosítások értékesítésével foglalkozó cégek és természetes személyek regisztrálási kötelezettségét. A törvény egyik jelentős változása, hogy a biztosítások értékesítésével foglalkozó szakembereknek és cégeknek egy központi nyilvántartásban kell szerepelniük, amit a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) kezel.

A PSZÁF ezen kötelezettségének - a mai technikai lehetőségek kihasználásával - úgy kívánt megfelelni, hogy informatikai rendszer fejlesztésével bízta meg a Grepton Rt.-t. A rendszer interneten keresztül biztosítja a közel 20.000 személy és cég regisztrálását és adatainak megadását, s ezen adatok karbantartását.

A regiszter december 15-én indult, s ez időponttól számítva három hónap áll rendelkezésre a feltöltéshez. 2005. január 15.-ével bezárólag a várt 20.000 személy és cég már több mint egynegyede regisztrált a biztosításközvetítői és biztosítási szaktanácsadói nyilvántartásban.

A törvény és a regiszter célja a fogyasztók védelme, a visszaélések megakadályozása és a nyilvánosság tájékoztatása, valamint a szakmai színvonal emelése. A regiszter felállításával egyidejűleg a biztosításközvetítőkkel szemben képzettségi követelmények lépnek életbe, amelyek ellenőrzését szintén a regiszter látja el. Ez az alkalmazás tehát lehetőséget biztosít az állampolgároknak, hogy a "vele szemben ülő" ügynök adatait (melyik cégnél van állományban, mióta, hol volt előtte, stb.) bármikor ellenőrizhessék egy Internetes eléréssel rendelkező számítógéppel.

Kulcsszavak: biztosítás Grepton

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38