A Texas Instruments új HD eszközöket fejleszt

Széll Zoltán, 2005. január 23. 13:37
A Texas Instruments (TI), a harmadik legnagyobb lapkagyártó a világon rendkívül nagy lendülettel dolgozik partnereivel – TV gyártók, producerek, filmszínházak – a HD (high-definition = nagy felbontású) programon és technológián, hogy csökkentsék a HDTV készülékek és a digitális filmszínházak költségét.
A TI már régóta érdeklődik a HD szórakoztató technológia iránt és már több eszközt gyárt az új technológián alapuló berendezésekhez. Ilyenek például a digitális fényprocesszorok (DLP) és a hátsó megvilágítású TV-kben használt lapkák sorozata. A DLP-kben a kép előállításához a tranzisztorok mikrotükrök ezreit kezelik, amelyet aztán a képernyőn jelenítenek meg (ezek HD DLP TV-k és DLP TV-k). A TI lapkák csak most kezdenek utat találni a piacra. A HDTV készülékek 16 százalékában már ilyen eszközök dolgoznak, míg a DLP alapú TV-k jelenleg csak korlátozott piaccal rendelkeznek. A DLP alapú TV-k induló ára 2000 dollár fölött van, míg a hagyományos hátsó vetítős TV-k már 1000 dollárért is kaphatók. A HD masinák induló ára 1300 dollár. A legtöbb DLP lapkát az irodaépületekben alkalmazott kivetítőkbe építik be.

A hátsó vetítős TV-k képernyőjének átlója 40 hüvelyknél (106cm) kezdődik. Az ilyen TV-k mélysége közel 30 hüvelyk. Ennek eredménye, hogy a gyártók csak az USA-ban tudják viszonylag nagy számban szállítani és értékesíteni ezeket, míg Japánban és Európában a nappali szobák kisebb mérete miatt alacsonyabb az érdeklődés a masinák iránt. Az LCD TV gyártók ezért a 40 hüvelykes piacot veszik célba. Mivel ezek helyfoglalása kisebb, nagyobb sikerre számíthatnak. A TI a költségek csökkentése érdekében szorosan együttműködik a TV- és komponens-gyártókkal fényforrások és lencsék fejlesztésében. Céljuk a komponensek és ezen keresztül a TV készülékek árának csökkentése.

A vékonyabb DLP TV-k már megérkeztek. A CES-en a TCL-Thomson Electronics olyan TV-t mutatott be, amelynek mélysége mindössze 7 hüvelyk (nem éri el a 200mm-t). Piaci elemzők szerint az olcsó DLP alapú hátsó vetítős TV készülékek megjelenése a piacon jótékony hatással lesz az LCD TV-k és a plazma TV-k árára is

A digitális filmek minősége páratlan, de az ilyen filmek vetítésére alkalmas filmszínházak berendezéseinek ára ma még igen magas. A már meglévő, hagyományos filmek vetítéséhez használt filmszínházak átalakítása digitálisra, szintén nagyon költséges: a terem méretétől függően 100-150 ezer dollár között van. A TI új technológiák és termékek bevezetésével ezt a költséget is csökkenteni kívánja.

A TI a nem távoli jövőben HD mobiltelefonokhoz fejlesztett új lapkával jelenik meg a piacon, amelynek kódneve Hollywood. Az új lapkán alapuló első HD mobiltelefonok 2007 elején jelennek meg a piacon.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36