Nem vesz részt a holnapi találkozón a Pannon GSM és a T-Mobile

forrás Prim Online, 2005. február 14. 17:08
A mobiltelefónia szerepe gyermekeink életében, illetve a mobiltelefónia élettani hatásai - e két témakör megvitatására kezdeményezett megbeszélést a szolgáltatókkal Újhelyi István kormánymegbízott. A Pannon GSM és a T-Mobile közös álláspontot alakított ki ez ügyben.
"A szolgáltatók ma Magyarországon a mobilszolgáltatásokkal, mobilkészülékek működésével és használatával kapcsolatos szigorú feltételrendszer keretei között végzik tevékenységüket, melyet számos jogszabály, az illetékes minisztériummal kötött koncessziós szerződés és a Nemzeti Hírközlési Hatóság szabályozza és felügyeli. A szolgáltatók köszönettel kézhez kapták Újhelyi István kormánymegbízott úr 2005. február 15-ei megbeszélésre szóló meghívóját. Határozott álláspontjuk ugyanakkor az, hogy a szabályozási kérdések törvényhozási-hatósági, az élettani kérdések tudományos, a mobilhasználattal kapcsolatos kulturális kérdések pedig társadalmi megközelítést indokolnak, nem kezelhetőek összevonva, politikai problémaként, így a jelenlegi meghívásnak nem kívánnak eleget tenni. A szolgáltatók az eddigi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően, az NHH-val szorosan együttműködve tevékenykednek. A szolgáltatók a most felvetett témákkal folyamatosan, szakmai és szolgáltatási oldalról foglalkoznak, közös álláspontjukat az alábbiakban foglalják össze.


A mobiltelefónia szerepe gyermekeink életében

A mobil hírközlés elmúlt évtizedbeli fejlődése egyike az európai régió gazdasági sikertörténeteinek és a kontinens számára jelentős versenyelőny. A mobiltelefon már az élet minden területén jelen van, használata nagymértékben hozzájárul a tevékenységek hatékonyabb végzéséhez - elterjedése ennek megfelelően jelentős változásokat hozott a társadalmi kommunikációban. A mobiltelefon a szülő és a gyermek közötti kommunikáció kiemelkedően fontos eszköze lett, olyan folyamatos és közvetlen kapcsolattartást lehetővé téve, ami korábban elképzelhetetlen volt. A felnövekvő generációk számára a mobiltelefonnal az emberi kapcsolatok megerősíthetők és kiterjeszthetők. A mindennapi tapasztalatok mellett szociológiai felmérésekből is tudjuk, hogy a tizenévesek számára a mobiltelefon mára már nélkülözhetetlen eszközzé vált, a rövid szöveges üzenet pedig ennek a korosztálynak egyik legnépszerűbb kommunikációs eszköze.

A mobilszolgáltatások promóciója, a készülékek reklámozása során a Pannon GSM és a T-Mobile nem kínálnak kifejezetten kiskorúak számára kialakított tarifacsomagokat, készüléktípusokat. Ugyanakkor természetesnek és mind a maguk, mind a társadalom egésze szempontjából örvendetesnek tartják, hogy a mobilkészülékek e korosztályok számára számos lehetőséget kínálnak.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy e kommunikációs eszköz közösségi használatának illemszabályai sok esetben még alakulóban vannak. A Pannon GSM és a T-Mobile meggyőződése szerint e szabályok kialakítása és rögzítése olyan társadalmi feladat, amelyben a legfontosabb szerep a civil szféráé. Ezt a folyamatot így többek között a szülők, a pedagógusok és a szolgáltatók minden eszközzel segíthetik.

A mobiltelefónia élettani hatásai


A jó minőségű és az ügyfelek által elvárt színvonalú mobilszolgáltatáshoz elengedhetetlen a bázisállomások elhelyezése. A hálózatok tervezése és az antennák jellemzőinek beállítása során a készülékek gyártói és a mobilszolgáltatók azonos hangsúllyal érvényesítik a legjobb minőségű szolgáltatás kialakításának és a hírközlési, építés-, és egészségügyi szabványok és szabályok érvényesítésének szempontjait. E szabványok és szabályok az Európai Unió ajánlásainak megfelelően hazánkban is rendkívül konzervatívak, vagyis jóval szigorúbbak a tudományosan javasolt értékeknél. A körültekintően megfogalmazott feltételrendszerrel összhangban a ma világszerte több, mint 1,5 milliárd előfizetőt kiszolgáló mobilhálózatoknak - és a többi, rádióhullámok adásán és vételén alapuló rendszernek - ismert negatív hatása nincsen. Az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2004 decemberében kiadott legújabb jelentés-tervezete egyértelműen kimondja: a tudományos kutatások semmiféle egészségkárosító hatást nem mutattak ki a mobiltelefóniában alkalmazott elektromágneses hullámok jelenléte nyomán.

A mobiltelefónia élettani hatásainak kutatása természetesen folyamatos, a WHO mellett az Európai Unió nagyszabású programja is ügyel arra, hogy csak olyan rendszerek és eszközök kerüljenek üzembe, amelyeknek semmilyen negatív hatása nem ismert. A folyamatos ellenőrzést és kutatást természetesen minden eszközzel támogatják az antennák, a készülékek gyártói és az operátorok egyaránt, hiszen elsődleges érdekük, hogy ügyfeleik minden tekintetben biztonságos hálózatokat használjanak. Felelős társadalmi szerepvállalásukkal összhangban a hazai társaságok ezt a gyakorlatot kívánják folytatni a továbbiakban, a közelmúltban elnyert licencük alapján bevezetésre kerülő legkorszerűbb, úgynevezett harmadik generációs mobilszolgáltatások nyújtásához szükséges infrastruktúra kiépítése kapcsán is.

A Pannon GSM és a T-Mobile a maguk eszközeivel ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy e két témáról felelős és korrekt kutatás és tájékozott párbeszéd folyjon annak érdekében, hogy Magyarország megtarthassa a mobilkommunikáció terén megszerzett előkelő helyét a nemzetközi mezőnyben. Emellett fontos, hogy a mobiltávközlés további fejlődésén keresztül az információs társadalom kialakításával, a gazdasági versenyképesség növekedésével hozzájáruljon az életminőség kedvező változásához. Ahogyan eddig is, mindkét társaság a teljes körű tájékoztatás érdekében készséggel segíti az újságírók munkáját a fenti álláspontok ismertetésével, indoklásával, részletezésével, háttér- és kutatási anyagok biztosításával."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05