Lassul a mobilok multimédiás felhasználásának terjedése

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 16. 08:06
Lassulni látszik a mobilok multimédiás felhasználásának terjedése - állapította meg a Jupiter brit informatikai kutatóintézet egy minap közzétett tanulmányában, míg egy másik tanulmány a mobiltelefonokra szóló tévéműsorok megkezdésének késését jósolja.
A kutatók szerint az akkumulátorok kapacitása és a telefonok mérete a két legnagyobb akadály annak útjában, hogy a mobilok igazi multimédiás eszközzé váljanak. A felhasználók fő szempontja ugyanis az, hogy a telefon kicsi legyen, és sokáig működjön egy feltöltéssel.

A mai, többfunkciós mobiltelefonok már képesek video- és képüzenetek továbbítására, letöltésére, továbbá fényképezőgépek és játékeszközök is egyben. Ha ehhez még az egyszerű webkapcsolat, a gyors zeneletöltés lehetősége és a tévéműsorok vétele is csatlakozik, akkor jelentősen meg kell növelni akkumulátor kapacitását.

A mobilgyártók másik nagy gondja, hogy minél nagyobb zenei tárolókapacitást integráljanak a készülékekre - mondta Thomas Husson, a Jupiter Research kutatásveztője a BBC-nek.

A Gartner kutatóintézet tanulmánya a mobil telefonokra szóló, valós idejű televízióadás késlekedését vetíti előre, legalábbis Európában. A Gartner szerint hiába létezik tavaly óta a mobiltelefonos TV-műsor sugárzás európai normája. Egyfelől a szolgáltatóknak képessé kell válniuk a sugárzás átvételére, másfelől a telefonokat is alkalmassá kell tenni a folyamatos műsorok jó minőségű visszaadására. Így érthető igény, hogy a képernyő mérete valamilyen módon megnövekedjen, anélkül, hogy a mobiltelefon túl nagyra hízzon.

A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a fogyasztók vélhetően a tévénézés mostani költségeivel hasonlítják majd össze a mobiljukon élvezhető adás árát is, ez pedig azt jelenti, hogy túl sok pénzt nem akarnak majd erre fordítani. A Gartner végső következtetése az, hogy 2007 előtt nem valószínű a mobiltelefonon vehető tévéadások beindulása.

Kulcsszavak: multimédia mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55