Az EU szoftverszabadalmi szabályozási terve ellen tüntettek Brüsszelben

Kiss Ádám Zoltán, 2005. február 20. 08:10
Az unió országaiból több száz tiltakozó érkezett Brüsszelbe, akik az utcára vitték a sokat vitatott szoftverszabadalmi szabályozás kérdését, transzparensekkel vonultak fel.
A demonstrációt a szabad információs infrastruktúráért küzdő Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) nevű szervezet kezdeményezte. Jonas Maebe, az FFII szóvivője szerint a tüntetésen több mint 300 fő jelent meg, amit ő igazi sikernek tart, tekintve, hogy a demonstrációt csupán egy héttel korábban jelentették be. Az azonnal reagáló és saját költségükön odaérkező tüntetők között volt holland, belga, francia, német, osztrák, svéd, cseh, szlovén és lengyel állampolgár is. A tüntetés központi szlogenje az volt, hogy az Európai Unió nem válhat banánköztársasággá, vagyis olyan államegységgé, melyet a külföldi tőke érdekeltségei irányítanak. A tüntetők elvonultak a direktíva létrehozásában és keresztülvitelének kísérletében érintett EU-szervek épületei előtt, így meglátogatták az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament épületét is. Szerintük az EU a szoftverek szabályozásának kérdésében ugyanúgy járt el, mint a közelmúlt néhány hasonló esetében, a demokratikus egyeztetések helyett megpróbálta csöndben gyorsan átverekedni saját elképzelését - mondta Maebe. Az EU eddig még nem reagált kifejezetten erre a demonstrációra, ám az elemzők szerint kérdéses, hogy ratifikálja-e az új szabályozást.
Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17