Magyar nyelvű név- és címadat tisztító megoldás Oracle alapokon

OWB Name&Address

forrás Prim Online, 2005. március 9. 10:10
Az Oracle egyik szakértő partnere, az eSpirit Kft. olyan dobozos szoftvert fejlesztett ki OWB Name&Adress néven, amely az Oracle adatfeltöltő eszközének – az Oracle Warehouse Buildernek (OWB) a funkcióit kiegészítve széles körű adattisztítási megoldást nyújt a felhasználóknak.
Az OWB Name&Address az OWB duplikátumkezelési képességeit egészíti ki az eSpirit által fejlesztett név- és címadat tisztító eljárásaival. Az OWB Match/Merge komponense jelenleg a legteljesebb és legkezelhetőbb duplikátumkeresési és konszolidációs megoldás, funkcióinak hatékonyabbá tétele érdekében azonban fontos a konszolidációba bevont adatok – tipikusan a név és címadatok – minőségének feljavítása is. A Match/Merge alapesetben nem „tud” magyarul, azaz nincs felkészítve a magyar név- és címírásmódok kezelésére. Emellett jogos igény az is, hogy ha már adott az OWB duplikátumkeresési képessége, akkor az egészüljön ki más adattisztítási funkciókkal is.

Az OWB Name&Address működésének alapelve, hogy bármilyen szabad szerkezetben beírt nevet és címet elemeire bont szét, és az egyes elemeket a programba épített – magyar nyelvű – referencia szótárak alapján javítja, standardizálja. A nevek tekintetében felismeri és javítja az utóneveket, beceneveket, férjezett neveket, titulusokat, generációs jelzőket, sőt, a név viselőjének nemét. Címek esetében az irányítószám-település, és a közterület jellegének viszonylatában végez javításokat. Emellett lehetőség van egyéb szótárak alkalmazására, és geokód adatbázis illesztésére is. A Name&Address szoftver kötegelt és on-line módon egyaránt alkalmas személynevek és címadatok javítására.

A Name&Address több formában – az OWB amerikai fejlesztőcsapatával folytatott együttműködésnek köszönhetően már az OWB beépített komponenseként is – elérhető. Akinek már van OWB-je (legalább OWB 9i), az különálló szoftverként rendelheti meg az OWB-be integrálható OWB Name&Address-t. Akinek az OWB 9i-nél korábbi verziója van, vagy még nem rendelkezik OWB-vel, azok csomagként vezethetik be az OWB-t és az OWB Name&Address-t. E megoldás előnye, hogy a teljes körű adattisztítási megoldást nyújtó két komponenst alacsonyabb áron kapja meg a felhasználó, mintha külön-külön vásárolná meg azokat.

Egyre gyakoribb igény az adatminőségi problémák megelőzésére való törekvés, amelyre a Name&Address szintén kiválóan alkalmas. A szoftver funkciói nem csak OWB komponensként, hanem Java osztályokként is elérhetőek, azaz könnyedén illeszthető adatrögzítő felületekhez, alkalmazható web service-hez, middleware megoldáshoz, vagy az Oracle Operatív Központi Ügyféltözs (Customer Data Hub) megvalósításokhoz is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

"Pénz, de honnan? 2024."

Beindultak és egész évben kitartanak az előnyös pályázati kiírások kkv-knak, és sorra hirdetik meg a KAP, az agrárium idei pályázati kiírásait. A "Pénz, de honnan? 2024" roadshow utolsó, budapesti állomásán június 20-án is sok új kedvezményes, támogatott forrást hoznak az előadók Közép-Magyarország kkv-döntéshozóinak és az agrárium szereplőinek.

2024. május 28. 20:37

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.

2024. május 28. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52