3,9 millió forint értékű Matáv-adomány az Országos Idegsebészeti Intézetnek

forrás Prim Online, 2005. március 23. 10:38
„A Matáv hozzáad” program 3,9 millió forinttal támogatja az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet. Az adományt jelképező csekket 2005. március 22-én Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója adta át Prof. Nyáry Istvánnak, az Intézet főigazgatójának.
Nagy értékű, 3,9 millió forintos támogatásban részesíti a Matáv az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet (OITI). Az OITI Magyarország vezető idegsebészeti intézménye, Európa harmadik legnagyobb idegsebészeti centruma, ahol agyi- és gerincbetegségben szenvedőket gyógyítanak idegsebészeti módszerekkel. A koponyanyitással járó idegsebészeti műtétek száma a technika fejlődésével fokozatosan csökken. A Parkinson-kóros és egyéb mozgászavartól súlyosan korlátozott betegek új műtéti úton való gyógyítása jelenleg egy nagy pontosságú célzóberendezéssel, ún. stereotaxiás készülékkel történik. „A Matáv hozzáad” program adományából vásárolt 3,9 millió forint értékű készülékkel 0,2 mm pontossággal meghatározható az agy kórosan működő magvainak helyzete, ahová az ún. micro-drive segítségével tizedmilliméterről-tizedmilliméterre vezeti be a sebész az elektrofiziológiai mérések elvégzéséhez szükséges elektródát. Az így beültetett pacemaker megszünteti a beteg végtagjainak remegését vagy egyéb kóros mozgásait.

„Sem a társadalombiztosító, sem a kórházak tulajdonosai nincsenek abban a helyzetben, hogy követve a szakma fejlődését, az új beavatkozások bevezetésének minden feltételét finanszírozhassák.” – panaszolta Nyáry professzor, az OITI alapítványának, a Viribus Unitis Alapítvány kuratóriumának elnöke. A több mint 12 ezer magyarországi Parkinson-kóros beteg mintegy tizede gyógyszeresen nem, de műtéttel esetleg kezelhető lenne. Jelenleg az idegsebészeti centrumok évi 30-50 körüli Parkinson-műtétet tudnak elvégezni. „Megfelelő támogatással az évi országos műtétszámot mintegy százzal lehetne növelni. A Matáv adománya jelentős lépést jelent a kitűzött célok megvalósítása felé.” – tette hozzá a főigazgató.

„A Matáv gyakran nyújt segítséget életmentő műszerek beszerzéséhez, a kórházak eszközállományának fejlesztéséhez. Fontosnak érezzük, hogy nemzetközileg elismert magyar szakembereink itthon is a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást tudják biztosítani” – indokolta a kuratóriumi döntést Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Döntőben a legjobb 8 csapat a Megoldások a holnapért kihíváson

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 17:09

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

TekWiFi 1.6.0.4

Az egyszerű felhasználói felülettel rendelkező praktikus segédprogram lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozást és annak gyors diagnosztizálását, valamint különféle részletek megjelenítését.

2024. április 23. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50