Tippcsere fórum adatgazdálkodóknak: - Hol tart a biometria?

Zsadányi Pál, 2005. május 14. 14:09
A TechTarget informatikai technológiai portál Data Center hírlevelei rendszeresen közölnek tippeket az adatgazdák számára, méghozzá olyanokat, amilyeneket a gyakorló adatgazdáktól gyűjtenek be. A weboldal nemcsak read-only, bárki beküldhet tippeket. A legutóbbi, vélhetően sokakat érdeklő téma azt elemzi, hol tart a biometriai azonosítás, és milyen koncepciókat érdemes követni.
Témakörök és hírlevelek

A tippeket jelenleg kilenc témakörben gyűjtik (maradhatunk az angolnál, ugye?): 1/ Data Center Management Advisory; 2/ Infrastructure Management; 3/ Networking; 4/ Playbooks; 5/ Security; 6/ Storage; 7/ Data Center Futures; 8/ The Information Architect; és 9/ ROI Insider.

Data Center Futures – Biometria


Ennek a hírlevélnek a legutóbbi száma foglalkozott a biometriai azonosítás jelentőségével az adatgazdálkodás jövőjét érintően.

A helyzetelemzést beküldő Johanna Ambrosio mindjárt az elején leszögezi, hogy a biometria ma már korántsem tudományos fikció tárgya, hanem igenis hús és vér élő valóság. Alkalmas a széleskörű ipari és más alkalmazások azonosítási feladatainak a rutinszerű megoldására.

Ujjlenyomat-olvasók stb.


A biometriai azonosítási módszerek különösen az adatgazdálkodók munkáját tudják hatékonyan és gazdaságosan támogatni. Ezek közül is élen járnak az ujjlenyomat-azonosító eszközök. Mind az egyszerű olvasó, mind a kombinált, olvasó és a biometriai adatokat chipkártyára rögzíteni tudó változatok már elfogadható árszinten kaphatók. További eszközök a szem és íriszolvasó (és rögzítő) berendezések.

Kézírás-olvasók - drágák és gyengék?


A korai erőfeszítések a kézírással aláírt hitelkártyák azonosíthatóságára irányultak. Megnyugtató megoldás máig sincs az automatikus azonosításra, és a bonyolultságuk folytán ráadásul drága szerkezetek születtek.

Többkörös védelmi rendszer

A biometriai azonosítás nem tud minden adatvédelmi veszélyt elhárítani. Az adatgazdálkodás hagyományos stratégiai eszközeit továbbra is használni kell. Nem célszerű tisztán egyetlen beléptető eszközzel védeni egy egész adattároló központot (adatbányát). A védelmi rendszert úgy kell kialakítani, hogy a kevésbé kényes adatok egy külső védelmi körben legyenek elérhetők, míg a legkritikusabb adatokhoz akár 4-5 újabb, és más rendszerű azonosítással is védetten lehessen csak hozzáférni. Ezek a korlátok tipikusan külön helyiségeket és ajtókat is jelentsenek.

Titkosított bitsztringek


Az azonosítás biztonságát növeli, hogy a kártyákra rögzített biometriai adatok nem képi formátumban, és tipikusan valami titkosítási algoritmussal kódoltan tárolódnak a hordozókon vagy utaznak a hálózaton.

Évi 400 %-os növekedés


Az ipari elemzők szerint ez a piac igencsak rohamosan, mintegy évenkénti 400 százalékos sebességgel növekedik, tehát érdemes rá alaposan odafigyelni.

A részletek a vonatkozó angol elemzésekben találhatók.

Kulcsszavak: ujjlenyomat tudomány

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14