Távközlési Világnap, Internet Világnap

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 17. 10:15
Május 17. a Távközlés Világnapja, május 18. az Internet Világnapja a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére. A Távközlés Világnapját 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távközlési Uniót (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányt. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van Magyarország is. Az ITU tagországok az idén a világnap központi témájának a következőt választották: Esélyegyenlőséget az információs társadalomban: eljött a cselekvés ideje.
Ma már a távközlési piac nemcsak az emberi hang továbbításáról szól, hanem videók, adatok átviteléről és multimédia interakcióról is. Európában az analógról a digitális földi műsorszórásra való átállás előkészületei állnak a fókuszban, miközben a digitális televízió-technológián alapuló új innovatív szolgáltatások iránti igények az egész világon erősödnek. Az ITU felmérése szerint a mobil-előfizetők számának növekedése túlszárnyalta a vezetékes telefonkapcsolat előfizetői számának növekedési ütemét és az internethasználat terjedésének ütemét is. 2004 közepére a mobilhasználók száma 1,5 milliárdra nőtt a világon.

Idén az ITU legjelentősebb rendezvényének a november 16. és 18. között Tuniszban sorra kerülő Információs Társadalom Csúcstalálkozó ígérkezik.

Május 18-án tartják az Internet Világnapját az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását tekinti fő céljának, hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei.

A világméretű számítógépes hálózat, az internet, amely a különböző rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban. Rövid időn belül tért hódított az üzleti életben, kereskedelemben, intézményekben, iskolákban. Széleskörű szolgáltatásai jelentősen megkönnyíthetik használója munkáját, tájékozódását, s emellett szórakoztató is lehet. Kezdetben hasznos szöveges információkat olvashattunk le az oldalakról, ma már videó-bejátszásokat nézhetünk, élő televízió- és rádióadásokat élvezhetünk, játszhatunk. Kapcsolatot teremthetünk a világ bármely részén élő felhasználókkal, a legrövidebb idő alatt juttathatjuk el üzenetünket az elektronikus levél, az e-mail segítségével, sőt még vásárolhatunk is anélkül, hogy elmozdultunk volna számítógépünk mellől.

2005 márciusában az Internet World Stats adatai szerint több mint 888 millió ember használta világszerte az internetet, s ez a szám az év végére elérheti az egymilliárdot. Ezen belül azonban nagyok az aránytalanságok: míg Európában 259 millió, addig Afrikában csupán 12 millió a világháló felhasználóinak száma.

Magyarországon internetezők számát mintegy 1,7 millióra becsülik, ebből 900 ezerre tehető az otthoni internethasználó. A Nemzeti Szélessávú Stratégia szerint 2006 végére az otthoni internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma eléri az 1 milliót, így a háztartások internet-ellátottsága a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik.

Az állam az úgynevezett eMagyarország-pontok létesítésével segíti az információs társadalom kiépítését: az országban jelenleg 2200 eMagyaország pont van. A közösségi helyeken az emberek állandó nyitva tartás mellett érhetik el a világhálót, a cél az, hogy csökkenjenek a társadalmi különbségek az internet használatában.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17